Golfer Brooks wint US PGA op extra hole

ROtTERDAM, 12 AUG. De Amerikaanse golfer Mark Brooks heeft gisteren de US PGA, de vierde laatste major van het jaar, gewonnen. Hij versloeg op de eerste hole van de play-offs van het PGA-kampioenschap in Louisville zijn landgenoot Kenny Perry. Brooks verdiende met zijn eerste overwinning in een groot kampioenschap ruim driekwart miljoen gulden.

De Nederlander Rolf Muntz eindigde dit weekeinde op een gedeelde negende plaats bij de Open Oostenrijkse kampioenschappen, een toernooi van de Europese proftour. Hij had voor de vier ronden 275 slagen nodig. De Ier Paul McGinley won het toernooi in 269 slagen. Muntz werkte de laatste omloop af in 65 slagen, zijn beste ronde. In Nederland won Joost Steenkamer voor het derde achtereenvolgende jaar de wedstrijd om de NPGA-Trophy op de Wouwse Plantage. Hij versloeg Ruben Wechgelaer op de eerste hole van de play-off. Bij de amateurs won Robert-Jan Derksen de Nederlandse titel strokeplay met grote overmacht. Hij bleef Alain Ruiz-Vonhof zeven slagen voor en Maarten Lafeber negen slagen. Lafeber won wel het eindklassement en is voor het tweede achtereenvolgende seizoen de beste amateurgolfer van dit jaar. Bij de vrouwen was Marcella Neggers de sterkste.

In Louisville begon Brooks de slotdag met twee slagen achterstand op de Amerikaan Cochran, die zijn kansen op de eindzege vergooide met een laatste ronde van 77 slagen. In zijn lange professionele loopbaan was Brooks in de cyclus van de vier major-toernooien nog nooit als nummer één geëindigd. Vorig jaar werd hij derde in het Britse Open, zijn beste resultaat in de majors. In het Amerikaanse golfcircuit heeft de 35-jarige speler wel al zes overwinningen achter zijn naam staan. De zege van Brooks betekent dat de laatste zestien majors zijn gewonnen door maar liefst vijftien verschillende spelers.

In de laatste ronde over 18 holes op de Valhalla Golf Club kreeg Brooks gisteren in Kenny Perry een geduchte concurrent. Tot de 18de hole leek Perry af te stevenen op de overwinning. De bogey bij de laatste, zware opgave bood Brooks de mogelijkheid langszij te kruipen. “Ik was bij de laatste hole te nerveus”, gaf de teleurgestelde Perry toe. Zijn putt om het vereiste slagenaantal (5) te halen, ging grandioos de mist in. Met 68 slagen had hij toch een goede ronde, echter één slag te weinig om Brooks direct achter zich te houden.

Brooks had geen angst voor de play-offs. “Mijn score in de play-offs is beter dan gemiddeld. Ik sloeg mijn beste drives van het toernooi op de 18de hole en in de play-off”, zei de Amerikaan, die begin jaren tachtig nog veel moeite had als prof het hoofd boven water te houden. “Ik weet als geen ander hoe het is met pieken en dalen te leven.”

Brooks overbrugde op de laatste hole een putt van ruim een meter om de barrage uit het vuur te slepen. “Die zou ik niet willen overdoen.” In de extra ronde bleef Brooks kalm. Perry stond na zijn laatste slag van de normale rondgang direct voor de tv-camera's, op dat moment niet wetend dat er nog een extraatje gespeeld zou worden. “Een goede les”, zei hij daarover na afloop. “Ik had beter naar de driving-range kunnen gaan in plaats van naar de televisietoren.”

In de beslissingsronde bleek Brooks beter op dreef. Hij maakte een birdie op de eerste extra hole. “Dit einde was een sprookje”, zei de winnende Amerikaan, die in vier van de zes door hem gespeelde play-offs als sterkste naar voren kwam. De Australiër Steve Elkington, winnaar van vorig jaar, eindigde op één slag als derde.