Fikret Abdic voor de rechter voor oorlogsmisdaden

Een rechtbank in Bihac in het westen van Bosnië heeft de moslim-rebel Fikret Abdic in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden.

De beschuldigingen tegen Abdic steunen op de verklaringen van 56 ooggetuigen en op verslagen van internationale mensenrechtenorganisaties, zo berichtte gisteren het Bosnische blad Oslobodjenje. Volgens de aanklacht heeft Abdic tijdens de Bosnische oorlog voedselkonvooien naar kampen met krijgsgevangenen tegengehouden. Hij wordt bovendien verantwoordelijk gesteld voor de slechte levensomstandigheden in die kampen en voor de mishandelingen van krijgsgevangenen. In de kampen werden gevangenen, inclusief bejaarden en kinderen jonger dan veertien, afgeranseld, vernederd en gedwongen tot dwangarbeid, aldus het blad Oslobodjenje. Bij de mishandelingen zouden diverse mensen om het leven zijn gekomen.

Abdic wordt tevens beschuldigd van willekeurige beschietingen van woonwijken waarbij 124 mensen zouden zijn gedood en 345 anderen zouden zijn gewond. (AP)