Eric Cantona leidt Manchester opnieuw voorbij Newcastle

ROTTERDAM, 12 AUG. Eric Cantona heeft Manchester United gisteren opnieuw naar de overwinning geleid in het duel tegen rivaal Newcastle United. Afgelopen seizoen besliste de Fransman op St. James' Park de ontmoeting tussen beide titelkandidaten (1-0), gisteren stond de grillige aanvaller op Wembley aan de basis van de winst in de strijd om het Charity Shield.

Cantona maakte het eerste doelpunt en bereidde het tweede (Nicky Butt) en het derde (Andy Beckham) voor. De landskampioen en bekerhouder won uiteindelijk met 4-0. Roy Keane nam de laatste treffer voor zijn rekening. Met een bekeken afstandsschot zorgde de Ierse international drie minuten voor het einde voor de grootste uitslag tussen beide clubs in achttien jaar.

De ruim uitgevallen overwinning was een pijnlijke nederlaag voor Newcastle. De nummer twee van het afgelopen seizoen investeerde de afgelopen maanden fors in nieuwe spelers, maar maakte gisteren geen moment de titelaspiraties waar. Spits Alan Shearer, voor een recordbedrag van 36,5 miljoen gulden overgenomen van Blackburn Rovers, speelde een onopvallende wedstrijd.

Manager Kevin Keegan stak na afloop zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Er zat geen honger en passie in ons spel. Het leek wel alsof we een oefenpotje speelden. We werden uitgenodigd om om het Charity Shield te spelen, maar achteraf wenste ik dat ze een andere club hadden gevraagd.”

De strijd om de schaal gaat traditiegetrouw tussen de landskampioen en de bekerhouder. Omdat Manchester het afgelopen seizoen beide prijzen won, nodigde de Engelse voetbalbond de nummer twee van de competitie uit voor de wedstrijd die traditioneel vooraf gaat aan het begin van de Premier League. Zaterdag gaat de Engelse competitie van start.

Bij Manchester United maakte Jordi in de 65ste minuut voor de eerste keer zijn opwachting in de hoofdmacht. Cruijff junior deed dat met het fameuze nummer veertien op de rug. Ook Karel Poborsky, de Tsjech die schitterde op het recente EK, maakte voor het eerst deel uit van het basiselftal van The Mancunians. Manchester verkocht zaterdag overigens Lee Sharpe aan Leeds United.