Demonstratie Cyprus ontaardt in grote veldslag

ANKARA, 12 AUG. Een demonstratie van een internationale groep motorrijders op het verdeelde eiland Cyprus is gisteren ontaard in een veldslag waarbij een Grieks-Cyprioot werd gedood en 47 mensen gewond raakten.

Ooggetuigen verklaarden dat de Grieks-Cyprische man die om het leven kwam door Turks-Cyprische demonstranten werd doodgeslagen.

De Grieks-Cyprische regering heeft vanmorgen protest aangetekend bij de Verenigde Naties en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.

Gisteren kwam het ook tot ongeregeldheden in Istanbul, waar de politie verhinderde dat een groep Turkse ultra-nationalisten het Griekse consulaat bezetten. De nationalisten hadden de Griekse vlag op het consulaat willen neerhalen en vervangen door de Turkse.

De groep van zo'n tweehonderd internationale motorrijders was de tocht op 2 augustus in Berlijn begonnen. Ze wilden gisteren samen met Grieks-Cyprische demonstranten naar Girne in Turks-Cyprus om te protesteren tegen het feit dat het eiland sinds de Turkse invasie in 1974 verdeeld is.

Op aandringen van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, die gewelddadigheden zei te vrezen, verbood de Grieks-Cyprische president Glafcos Glerides op het laatste moment de actie. “De manifestatie is afgelast”, zei de voorzitter van de Grieks-Cyprische organisatie van motorrijders na een gesprek met Glerides, de politie en andere Grieks-Cyprische autoriteiten.

Een deel van de motorrijders zette het plan toch door. In en bij de groene zone, de 180 kilometer lange demarcatielijn tusen Grieks- en Turks-Cyprus, kwam het tot felle gevechten, waaraan ook de bevolking, de Turkse troepen en de VN-militairen meededen.

Volgens de Turks-Cyprische president Rauf Denktash maken “de incidenten duidelijk hoe noodzakelijk het is dat Glerides het aanbod voor besprekingen accepteert”. De Grieks-Cyprische president zei dat hij de demonstratie had afgelast om te verhinderen dat het beeld wordt versterkt dat er geen vrede kan zijn tussen de beide bevolkingsgroepen op het eiland.

Onder auspiciën van de VN wordt al jarenlang geprobeerd om de Grieks- en de Turks-Cyprioten te verenigen in een federatie. Er bestaat evenwel een diep wantrouwen tussen de beide bevolkingsgroepen. Toch zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie recent nieuwe besprekingen begonnen met de vertegenwoordigers van de Grieks- en de Turks-Cyprische gemeenschappen.