Dance Valley'96: op één dag van nederzetting tot ruïne

Concert: Dance Valley 96. Gehoord: 10/8 Recreatiegebied, Spaarnwoude.

HAARLEMMERLIEDE, 12 AUG. Wie zaterdagavond vanaf de heuvel in het recreatiegebied Spaarnwoude over het terrein uitkeek, zag langs het kanaal naar IJmuiden een stad, een house-stad - compleet met een winkelstraat, een stuk of wat dancings, een crèche, een massage-salon, een ziekenboeg van de EHBO en een bewakingsdienst met de olijke naam 'sfeerbeheer'. Deze voor één dag opgetrokken nederzetting heette Dance Valley. Hier liepen zeventienduizend mensen rond, verkleed als elfje, gehuld in negligé, bikini of in stevige spijkerbroek.

De tweede editie van Dance Valley was een groot succes; ondanks het dubbele aantal bezoekers was de sfeer ook nu ontspannen en harmonieus. Over het terrein verspreid stonden tien tenten waarin dj's uit binnen- en buitenland hun platen draaiden. In iedere tent was een andere house-stijl te horen. Naast de opgefokte 'gabber'-stijl, was er in Spaarnwoude alles te horen wat house op dit moment te bieden heeft en méér, want er was ook een klein test-lab waar de 'house-muziek van de toekomst' op het willige publiek werd uitgeprobeerd.

In het test-lab werd vooral jungle gedraaid (tegenwoordig ook 'drum 'n' bass' genoemd), de dance-variant waar de monotone drums zijn vervangen door bizar schokkerige ritmes. Flarden tekst, televisie-muziekjes en zang op het verkeerde toerental worden hier in balans gehouden door de zoemende tonen van een solide basgitaar. Deze ruige en vrolijke muziekstijl was ook te horen in een aparte jungle-tent, maar bleek minder populair dan de meer gevestigde house-stijlen als Goa en techno. In de Goa-tent stond van 's morgens elf tot middernacht een trouw publiek, dansend op trance-muziek met steeds hoger modulerende trillingen. In de ruimte die was gewijd aan 'Dutch style' draaiden bekende Nederlandse dj's hun gevarieerde sets. Dj Dimitri koos jolige nummers met salsa-invloeden, en dj Marcello had een sobere stijl, met diepe bassen en een 'soul'-geluid. Er was ook een openlucht-podium, waar behalve bekende dj's als Miss Djax en Billy Nasty een paar live-optredens te zien waren. De show van het Engelse Eatstatic, dat aantrad toen het al donker was, zag er prachtig uit, met groene laser-stralen die vanaf het podium het van regen en zweet dampende publiek beschenen.

Tegen de tijd dat Eatstatic was afgelopen, lagen de bezoekers op de grond of hingen tegen de tenten. De overblijfselen van honderdduizend halve literflesjes bronwater bedekten de grond en de kindertrampoline was doorgezakt. De house-stad was een house-ruïne geworden.

    • Hester Carvalho