Coureurs van Williams-Renault eindigen voor vijfde keer als eerste en tweede; Team Hill en Villeneuve oppermachtig in Hongarije

ROTTERDAM, 12 AUG. Jacques Villeneuve heeft gisteren voor de derde keer dit seizoen een Grote Prijs in de Formule I gewonnen. In Boedapest, bij de Grote Prijs van Hongarije, ondervond de debutant in deze klasse tot het laatst felle tegenstand van zijn ploeggenoot Damon Hill. Hill eindigde op een achterstand van slechts 0,8 seconden. Beiden rijden in een Williams-Renault.

Door het dubbele succes verzekerde Williams zich in de twaalfde Grand Prix van het seizoen al van de wereldtitel voor constructeurs. Het was de achtste keer dat de Engelse renstal dit succes voor zich opeiste, waarmee de stal het record van Ferrari evenaart. Williams doet sinds 1973 mee met de Formule I-wedstrijden. Het team won 93 van de 358 races waaraan het deelnam.

Voor de Nederlander Jos Verstappen eindigde de wedstrijd in de twaalfde ronde. De coureur uit het team Footwork-Hart verloor de macht over het stuur. Verstappen begon aan de wedstrijd, die over 77 ronden ging, met de zeventiende trainingstijd. “Hier heb ik echt totaal geen verklaring voor. Ineens brak de auto weg”, zei Verstappen in De Telegraaf over zijn uitvallen. “Het ergste vind ik nog dat iedereen zal denken: die Verstappen gaat weer in de fout. En op de andere teams maakt dit natuurlijk ook niet echt een goede indruk. Daar baal ik dus verschrikkelijk van.”

Villeneuve houdt door zijn zege redelijke uitzichten op de individuele wereldtitel. Het verschil met Hill werd teruggebracht tot 17 punten. Vorig seizoen won Villeneuve het kampioenschap in de Amerikaanse IndyCar-klasse. De Canadees begon vervolgens sterk in de Formule I door al in april zijn eerste succes binnen te halen, in Duitsland. Zijn tweede GP-zege boekte hij vorige maand, op het circuit Silverstone.

De wedstrijd in Boedapest was te lang voor de Ferrari's. Michael Schumacher kwam nog het verst. De tweevoudig wereldkampioen viel zes ronden voor het einde uit. Hij lag op dat moment in derde positie, aangezien hij daarvoor voldoende kilometers had gemaakt werd hij nog wel als negende geklasseerd. Ploeggenoot Eddie Irvine had het strijdtoneel al in een beginstadium verlaten.

Jean Alesi veroverde de derde plaats. De Fransman uit de Benetton-ploeg kwam daardoor in zes wedstrijden voor de vijfde keer op het podium. Uiteindelijk slaagden slechts negen van de twintig starters erin de finish te halen.

Winnaar Villeneuve was blij met de felbevochten overwinning. “Het was geweldig. Vooral om Damon Hill op dit circuit te pakken.” Villeneuve zei bij zijn laatste pit-stop twijfels te hebben gehad. “Door een probleem met één van de banden leverde ik tien seconden in. Dat was veel, maar gelukkig was mijn voorsprong groot genoeg. Toch kwam Damon nog dichterbij. In de laatste ronde was het een kwestie van concentratie. Ik mocht geen fouten maken. Dat heb ik gedaan.”

Volgens Hill had zijn matige start hem de zege gekost. “Opnieuw had ik een slechte start. Ik zat vast achter Alesi en hij deed er alles aan om mij niet te laten passeren.” Pas in de 31ste ronde lukte het Hill om Alesi in te halen. Na de vier snelste rondetijden van de dag veroverde hij de tweede plaats ten koste van Schumacher. Ook pakte Hill nog even de koppositie, maar door een pitstop in de slotfase moest hij die definitief afstaan aan zijn ploeggenoot Villeneuve. Lang kon de Brit er niet mee zitten. “Ik ben blij dat we opnieuw eerste en tweede zijn geworden, voor de vijfde keer dit seizoen. Nu gaan we ons concentreren op de tweestrijd om de titel.”

De volgende Grand-Prixrace is op 25 augustus op het Belgische circuit van Francorchamps.