Brons voor twee met stuurman op WK

STRATHCLYDE, 12 AUG. De Nederlandse twee met stuurman heeft gisteren een bronzen medaille gewonnen op de wereldkampioenschappen roeien in Strathclyde in Schotland. De boot met Leofwin Visman en Remco Schnieders en stuurman Chung Wei Cheung lag direct na de start op de derde plaats. Ondanks een aanvallende race lukte het niet om verder naar voren te schuiven in het veld. Frankrijk won, Roemenië werd tweede. Het was de enige Nederlandse medaille op het WK voor niet-olympische nummers.

De Nederlandse lichte mannen acht viel niet in de prijzen. Na een slechte start moest de ploeg zich vanuit de laatste positie naar voren worstelen. Verder dan de vijfde plaats kwam het octet niet. Vooraf had roeier Titus Weyschedé zichzelf nog wel getipt voor een medaille. “Het laatste internationale toernooi hadden we gewonnen. Sindsdien hebben we veel progressie gemaakt, maar de start is altijd ons zwakke punt gebleven. De Italianen waren zo snel weg dat wij zelfs dachten dat ze een valse start hadden veroorzaakt.”

Lichte skiffeuse Annette Bogtstra bleef in de finale steken op een vierde plaats. Toch was ze tevreden met haar prestatie, want meer zat er volgens haar echt niet in. Op de duizend meter-lijn kwam de 59 kilo lichte roeister nog als tweede door achter de latere winnares Constanta Burcica uit Roemenië. In het tweede deel van de wedstrijd moest zij ook roeisters uit Frankrijk en de Verenigde Staten voor laten gaan.

Schnieders en Visman vielen dit jaar uit de selectie voor de Holland Acht. Een haastig geformeerde vier zonder stuurman moest toen de olympische kwalificatie afdwingen, maar dat strandde nog voordat er een internationale wedstrijd was gevaren. Uiteindelijk wist het duo zich op de laatste Nederlandse selectiewedstrijd te verzekeren van uitzending naar de wereldkampioenschappen in de twee met stuurman.

Visman: “Dat was niet zo'n gemakkelijke overstap, want de boot is veel zwaarder en dus ook veel langzamer dan een boot zonder stuurman. Na de eerste trainingen hadden we overal spierpijn. Het is alsof je de hele tijd krachttraining doet, vooral je schouders moeten het ontgelden. In de loop van de tijd hebben we ook onze techniek wat aangepast en roeien we ook een hoger tempo”, aldus Visman.

De vrouwen vier zonder stuurvrouw werd zevende, de vier met stuurman moest genoegen nemen met een negende plaats.

De internationale roeifederatie FISA wil verschillende boottypen van het WK-programma schrappen. Over dat voorstel zal tijdens een congres in Sydney in 1997 worden beslist. Behalve het olympische programma, dat veertien verschillende klassen omvat, bestaat er nu een niet-olympisch programma met tien verschillende boten. De FISA stelt voor te schrappen: de mannen twee- en vier met stuurman en de vrouwen vier zonder. In de lichte klasse verdwijnen bij de mannen de acht en bij de vrouwen alle boordroeinummers. De FISA wil ook het gemiddelde gewicht van een roeiploeg in de lichte klasse afschaffen. Door die maatregel zouden roeiers binnen een ploeg elkaar niet meer mogen compenseren, maar moet iedereen zich aan een maximum gewicht houden. (ANP)