Botero krijgt 5 jaar straf

BOGOTA, 12 AUG. Een voormalige minister van Defensie van Colombia, Fernando Botero, is veroordeeld tot ruim vijf jaar gevangenisstraf en een boete van een miljoen dollar (1,7 miljoen gulden) wegens corruptie.

Botero leidde in 1994 de verkiezingscampagne van president Ernesto Samper. Hij werd op 15 augustus 1995 gearresteerd omdat hij zes miljoen dollar (10,2 miljoen gulden) zou hebben aangenomen van het Cali-drugskartel voor de campagne. Sindsdien zat hij gevangen in een militaire barak. Aanvankelijk ontkende hij de beschuldigingen, maar in januari getuigde hij tenslotte dat Samper persoonlijk had toegestemd in het aannemen van het smeergeld. President Samper houdt vol dat hij niet op de hoogte was van de transactie. Hij werd in juni door het Congres vrijgesproken van zijn eventuele verantwoordelijkheid.

Botero's advocaat, Fernando Londono, vertelde dat zijn cliënt was veroordeeld tot zeven en een half jaar gevangenisstraf, maar dat de straf door zijn schuldbekentenis automatisch werd verminderd tot vijf jaar en drie maanden. (Reuter)