Bölts bewijst kracht Duitse wielrennen

ROTTERDAM, 12 AUG. Met de overwinning van Udo Bölts in de Clasica San Sebastian krijgt de opleving van het Duitse wielrennen steeds meer gestalte. Naast de sprinter Erik Zabel en de klassementsrijder Jan Ullrich beschikt de Telekom-ploeg in Bölts over een talentvolle laatbloeier. Op zijn dertigste verjaardag won hij zaterdag zijn eerste wereldbekerwedstrijd.

Bölts was na 234 kilometer de sterkste van een kopgroep bestaande uit zes renners. Hij versloeg in de sprint de Italiaan Stefano Cattai en de Fransman Richard Virenque. Een achtervolgende groep met bekende grootheden als Miguel Indurain, Abraham Olano en Lance Armstrong had ruim een minuut achterstand op de zes leiders. De Belg Johan Museeuw eindigde als 17ste op ruim drie minuten. Hij blijft leider in de tussenstand om de wereldbeker. Met een 28ste plaats was Bart Voskamp de beste Nederlander.

Voor Bölts was de overwinning in San Sebastian zijn eerste zege in een klassieker sinds zijn profdebuut in 1989. Drie jaar later won hij een etappe in de Ronde van Italië. In 1994 eindigde hij als negende in het eindklassement van de Tour de France, waarmee de Duitser zich voor het eerst liet gelden als een veelzijdige ronderenner.

In de afgelopen Tour reed Bölts volledig in dienst van zijn kopman Riis, die in Parijs de gele trui kreeg omgehangen. Met de groene trui voor Zabel en de tweede plaats voor Ullrich beleefde de Duitse formatie van de Belgische ploegleider Walter Godefroot een uiterst succesvolle Tour. Bölts was dichtbij de ritzege in Hendaye, waar hij in de sprint werd verslagen door Voskamp.

In de Spaanse klassieker mocht de geblokte coureur zaterdag zijn eigen plan trekken. Riis reed afgelopen week een triomftocht in de Ronde van Denemarken. Ullrich ontpopte zich in Spanje als de meesternkecht voor Bölts. Het 22-jarige talent demarreerde bij de beklimming naar de Alto Jaizkibel. In zijn kielzog ontstond een kopgroep van vijftien renners, die Ullrich in de afdaling achterhaalde. De favorieten hadden vervolgens meer oog voor elkaar, dan voor de koersontwikkeling. Van de onderlinge rivaliteit profiteerde het minder gerenommeerde zestal Bölts, Podenzana, Virenque, Fincato, Cattai en Elli.

In de straten van San Sebastian probeerden de coureurs om beurten te demarreren, zonder succes. Een ouderwetse spurt moest de beslissing brengen. Bölts bevestigde het oppermachtige rijden van Telekom en behaalde zijn derde seizoenszege. Eerder was hij de sterkste in de Ronde van Zwitserland en Castilla y Leon.

In de Ronde van Denemarken ging de eindzege naar de Italiaan Fabrizio Guidi. De winst in de vijfde en laatste etappe over 150 kilometer was voor zijn landgenoot Nicola Minali. Hij versloeg in de sprint de Let Kaspars Otzers. Rolf Sörensen en Bjarne Riis eindigden in eigen land repectievelijk op de tweede en derde plaats.

Bij het mountainbiken behaalde Bart Brentjens de eerste triomf na zijn gouden race in Atlanta. De Limburger won gisteren de wereldbekerwedstrijd in het Franse Les Gets. De Italiaan Hubert Pallhuber eindigde op de tweede plaats, met 22 seconden achterstand. Patrick Tolhoek werd negentiende.