Beleid van Mortier leidt tot ruzie bij Festspiele

SALZBURG, 12 AUG. Na het vertrek van de Duitse theaterdirecteur Peter Stein afgelopen donderdag bij de Salzburger Festspiele weigert de Italiaanse topdirigent Riccardo Muti bij de Festspiele nog een opera te dirigeren zolang de Belg Gerard Mortier artistiek leider is. Muti verklaarde dat zaterdag tegen het Oostenrijkse persbureau APA.

Muti protesteert daarmee, aldus APA, tegen provocerende uitlatingen van Mortier in verscheidene media. Aan de stap van Muti waren moeizame onderhandelingen over mogelijke nieuwe opdrachten in Salzburg voorafgegaan. Volgens Mortier, wiens contract als artistiek directeur van de Festspiele onlangs is verlengd tot 2001, heeft Muti niet geantwoord op zijn aanbod om enkele opera's te dirigeren. Muti wil volgens hem niet aanwezig zijn bij piano-repetities daarvoor.

De stap van Muti zou gevolgen kunnen hebben voor de deelname aan de Salzburger Festspiele van de Wiener Philharmoniker, die nog een nieuw contract met de Festspiele moeten sluiten. De Philharmoniker eisten onlangs dat Muti in Salzburg opera's moet dirigeren. Muti, de intendant van het Scala-theater in Milaan, wil in 1997 in Salzburg nog wel een concert met de Wiener Philharmoniker geven.

De Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt keerde eerder dit jaar uit onvrede over het beleid van Mortier de Festspiele de rug toe. Peter Stein besloot verleden week zijn contract als toneelprogrammeur niet te verlengen, wegens 'moeizame omstandigheden' en 'financiële problemen'. Zonder Stein te raadplegen had Mortier een toneelvoorstelling van de Franse regisseur Patrice Chéreau op het programma van dit jaar gezet.

Stein, de regisseur van de voorstelling van Schönbergs Moses und Aron, die de Nederlandse Opera en het Concertgebouworkest binnenkort in Salzburg geven, zal volgens Mortier wel als regisseur blijven meewerken aan produkties in Salzburg. Mortier zegt niet verrast te zijn over het vertrek van Stein, die zelf verklaart dat Mortier hem twee keer heeft gezegd hem niet langer te willen handhaven als toneelprogrammeur. Stein zegt in een persverklaring alleen naar Salzburg te willen terugkeren als Mortier daar niet meer is.