Arrestaties in Indonesië

JAKARTA, 12 AUG. De Indonesische politie heeft vandaag de leider van de verboden oppositiepartij PRD, Budiman Sudjatmiko, gearresteerd en de schrijver Pramoedja Ananta Toer en Sukmawati Soekarnoputri, de zus van oppositieleidster Megawati, opgedragen zich te melden op het bureau van de procureur-generaal.

De Indonesische autoriteiten houden de PRD, een overkoepelende organisatie waarin verscheidene groeperingen van boeren, arbeiders, intellectuelen en studenten zijn georganiseerd, verantwoordelijk voor het aanstichten van de rellen die op 27 en 28 juli uitbraken in Jakarta. Zij vergelijken de PRD met de verboden communistische partij PKI.

Sudjatmiko is een van de oprichters van de PRD. Nadat de beschuldigingen tegen de partij waren geuit, werd hij het doelwit van een grootscheepse mensenjacht en kregen de Indonesische grensposten opdracht hem niet het land uit te laten. Een militaire woordvoerder, Syariffudin, zei dat de politie behalve Sudjatmiko nog vier leden van de PRD heeft aangehouden alsmede de eigenaar van het huis waarin de vijf werden gearresteerd. Daarnaast nam de politie een aantal documenten in beslag. De vijf arrestanten zijn nog niet formeel aangeklaagd, maar al wel verhoord.

Vandaag kreeg Sukmawati Sukarnoputri, de zuster van de PDI-leidster, het bevel haar opwachting te maken bij de procureur-generaal, zo deelde haar advocaat mee. Een soortgelijke boodschap van de Indonesische justitie kreeg de schrijver Pramoedja Ananta Toer. (AFP)