Verbod op folders Orange is in strijd met de Franse wet

PARIJS, 10 AUG. De Franse regering heeft vrijdag een zaak gewonnen tegen de extreem-rechtse burgemeester van de Zuidfranse stad Orange die een verbod had uitgeroepen op het verspreiden van pamfletten in zijn stad.

Een rechtbank in Marseille oordeelde dat dit verbod onwettig is. Volgens de plaatselijke vertegenwoordiger van de regering in Orange oordeelde de rechtbank dat het verbod een ernstige aanval behelst op de vrijheid van meningsuiting.De burgemeester, Jacques Bompard, raakte eerder in opspraak nadat het Franse dagblad Libération onthulde dat hij met opzet boeken weerde over racisme, Afrikaanse cultuur en de Tweede Wereldoorlog uit een nieuw met overheidsgeld te bouwen bibliotheek. Orange is een van de drie Zuidfranse steden die sinds de gemeenteverkiezingen van vorig jaar wordt geregeerd door een burgemeester van het extreem-rechtse Front National. (Reuter)