Van Thijn waarschuwt voor bedrog in Bosnië

SARAJEVO, 10 AUG. Ex-burgemeester Ed van Thijn, leider van de OVSE-missie die de Bosnische verkiezingen van 14 september begeleidt, heeft gewaarschuwd tegen electoraal bedrog en manipulatie van de verkiezingen.

Van Thijn zei gisteren dat Kroatische, Servische en moslim-leiders vluchtelingen in Bosnië tegen hun wil door het land verplaatsen om daarmee stemmen te winnen. Zij beogen daarmee, aldus Van Thijn, de verdeling van Bosnië langs etnische lijnen te bestendigen. “Het is geen bedrog ten faveure van een politieke kandidaat, maar bedrog om territoriale problemen op te lossen”, aldus Van Thijn. Hij noemde de manipulatie met vluchtelingen in Bosnië een “ernstige schending van de mensenrechten”. De stem van de ongeveer 850.000 vluchtelingen kan doorslaggevend zijn voor het verkiezingsresultaat.

Volgens de akkoorden van Dayton hebben vluchtelingen de keus te stemmen waar zij nu wonen of waar zij voor de oorlog woonden. Deze bepaling, bedoeld om de multi-etnische samenleving in Bosnië van voor de oorlog opnieuw een kans te geven, wordt volgens Van Thijn door de nationalistische leiders misbruikt. Hij zei dat de verschillende partijen het kiessysteem aanwenden voor het creëren van “strategische gemeenten”. Zo zouden de Bosnische Serviërs in Doboj humanitaire hulp hebben geboden op voorwaarde dat de ontvangers van die hulp in bepaalde gemeenten zouden gaan stemmen. Bosnisch-Servische vluchtelingen in Servië worden volgens Van Thijn gedwongen te stemmen in Bosnische gemeenten die voor de Serviërs van strategisch belang zijn, zoals Srebrenica, Zvornik en Brcko in Oost-Bosnië.

Kroatische leiders oefenen op hun beurt druk uit op Kroatisch-Bosnische vluchtelingen om te stemmen in het Zuidbosnische Herceg-Bosna, waar de Kroaten hun machtsbasis willen consolideren. Ook moslim-leiders zouden zich schuldig maken aan manipulatie om zich in bepaalde gemeenten te verzekeren van moslim-stemmen. De Bosnische moslim-regering is voorstander van herintegratie van Bosnië, de Kroatische en Servische nationalisten daarentegen willen dat hun gebiedsdelen zich aansluiten bij respectievelijk Kroatië en Servië. Gevreesd wordt dat de verkiezingen de de facto-opdeling van Bosnië zullen bestendigen. (Reuter)