Topman van Thyssen vast wegens fraude

DÜSSELDORF/BERLIJN, 10 AUG. Bestuursvoorzitter Dieter Vogel van de Duitse industriereus Thyssen is gisteren aangehouden op beschuldiging van bedrog van Treuhand, de instelling die de privatisering van Oostduitse bedrijven begeleidde. Hij is later op borgtocht vrijgelaten.

Dit heeft Thyssen gisteren bekendgemaakt. De 54-jarige Vogel is een van de vijf managers van Thyssen en van een vroeger Oostduits handelsbedrijf, Metallurgiehandel, die door justitie in Berlijn in staat van beschuldiging zijn gesteld. Een van hen was volgens het Berlijnse parket gisteren nog in voorlopige hechtenis. Naast de vijf aangehouden managers heeft de Berlijnse justitie nog vijf andere managers van de twee bedrijven verhoord.

Justitie beschuldigt de tien verdachten ervan voor een bedrag van 73 miljoen mark bedrog te hebben gepleegd bij de afwikkeling van de herstructurering van Metallurgiehandel. Vogel was tot dit voorjaar topman van Thyssen Handelsunion, het bedrijf dat bij de affaire was betrokken. De beschuldigingen zouden betrekking hebben op ten onrechte verrekende scholingsmaatregelen voor personeel en manipulaties met de balans.

De opvolger van de inmiddels opgeheven Treuhand, de zogenoemde BvS, en Thyssen Handelsunion hadden een jaar geleden een akkoord bereikt over terugbetaling van 86,6 miljoen mark. De BvS beschouwt de affaire dan ook als afgedaan. De Duitse openbare aanklager onderzoekt nu echter de mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging van betrokkenen.

Thyssen acht de maatregelen van de Berlijnse justitie onterecht en zal juridische stappen ondernemen, aldus een mededeling van het in Düsseldorf gevestigde bedrijf. Sinds in oktober 1993 een onderzoek werd ingesteld zouden geen nieuwe feiten naar voren zijn gekomen.

Thyssen-woordvoerder Reiner Hochscheid zei gisteren dat op 5 augustus een arrestatiebevel tegen Vogel is uitgegeven. De Thyssen-topman keerde daarop onmiddellijk van zijn vakantie terug. “De heer Vogel werkt nu op zijn kantoor in Düsseldorf.” De beurs in Frankfurt reageerde met een koersdaling van 3,50 mark tot 264,50 mark. (DPA, AFP)