Tabaksfirma veroordeeld voor kanker

NEW YORK, 10 AUG. Een rechter in Florida heeft de Amerikaanse tabaksfabrikant Brown & Williamson veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 750.000 dollar aan Grady en Millie Carter.

Het is pas de tweede keer dat een roker een proces tegen een tabaksproducent wint. De eerste keer, in de zaak Cipollone (1988), won de tabaksindustrie na jaren in hoger beroep alsnog.

De 66-jarige luchtverkeersleider Grady Carter en zijn vrouw klaagden het tabaksbedrijf aan wegens het veroorzaken van longkanker. De zeskoppige jury achtte bewezen dat Gradys longkanker door roken veroorzaakt is. Carter verklaarde wel op de hoogte te zijn van de gevaren van het roken van sigaretten, maar zei misleid te zijn door advertenties van tabaksfabrikanten.

Na het bekend worden van de uitspraak begon het aandeel Philip Morris, de grootste tabaksfabrikant en producent van Marlboro, op de beurs van New York zo hard te dalen dat de handel werd stopgezet wegens “onevenwichtigheid in de vraag-aanbodverhouding”. Het aandeel had op dat moment 3 dollar verloren maar kelderde in de namarkt nog eens negen punten. Beleggers vrezen dat de uitspraak een gevaarlijk precedent schept.

Carter rookte Lucky Strike, een merk van Brown & Williamson.

    • Lucas Ligtenberg