Reisindrukken uit de VS in kortschrift

Goede snelwegen, maar nog altijd een gore troep bij het begin van de steden. Oneetbaar voedsel in donkere wegrestaurants. Maar, o wonder, in menigeen klinkt klassieke muziek, weliswaar in korte stukjes, maar toch.

- Tachtig procent van de Amerikanen heeft maar twee weken vakantie met hoogstens enige dagen extra bij een wat langer dienstverband.

- Duidelijke triomf van het feminisme: in veel mannen-wc's is er een 'baby changing station', dus een tafel om de babyluier te verwisselen.

- De laatste mode is een nummerbord met alleen letters, bijvoorbeeld AMBER. Het zal wel wat extra's kosten.

- De goede toestand van de economie maakt de werkgevers minder kieskeurig. Van de druggebruikers heeft 75 procent werk gevonden tegen 60 procent enkele jaren terug.

- Gelezen bij Barbara Vine (Ruth Rendell): 'Amerikanen geven om mensen. Europeanen om dingen'. Vandaar dat er hier zo veel volumineuze mensen zijn. Dan is er veel om van te houden.

- Een basketbalspeler sluit een contract van rond $ 100 miljoen voor zeven jaar. Daar moet president Clinton 500 jaar voor werken.

- In een gewone boekwinkel, in een gewone 'mall' een gloednieuwe Engelse vertaling gevonden van 'Jean Christophe'. Voor Europeanen een onleesbare pil (ruim duizend bladzijden) uit het begin van de eeuw van de al lang vergeten Nobelprijswinnaar Romain Rolland.

- Onderwijzers verdienen rond $ 30.000 per jaar. Daarom hebben ze bijna allemaal een tweede baan.

- Een grote meerderheid van het Congres is tegen 'gay marriages'. Dit keer laat ook Clinton de niet-hetero's in de steek, want er is een verkiezingsstrijd.

- Allerlei milieumaatregelen hebben een hemel geschapen voor de kakkerlakken, een van de gevaarlijkste dragers van infectieziekten.

- Slechts één mededeling over de Olympische Spelen. Voor de wandelpaden van een in het centrum van Atlanta aangelegd park kon je voor $ 45 een steentje kopen met je naam of boodschap. Een geweldig succes, vooral ook omdat men in een computer kan nagaan waar het steentje ligt.

- Het minimumloon is na veel discussie opgetrokken naar $ 5,15 per uur, dus rond $ 10.000 per jaar. Dat verdient Clinton in enige weken.

- Daarentegen zou hij voor een topinkomen bij een grote onderneming 20 jaar moeten werken. Die inkomens zijn in een jaar tijd met ruim 20 procent gestegen naar gemiddeld $ 4 miljoen per jaar.

- Marihuana wordt steeds meer erkend als een geneesmiddel voor ouderdomskwalen. Al heel veel 'grannies' zijn aan de pot.

- De beurskoersen vertonen gevaarlijke zaagtanden, maar toch verwacht men pas over twee jaar een recessie.

- Zwarten en blanken werken door elkaar, maar je ziet ze zelden samen op vakantie.

- Als laatst overgebleven monopolies worden de elektriciteitsmaatschappijen aangepakt. Bij de spoorwegen, telecommunicatie en luchtvaartondernemingen is dat al gebeurd. Ineens worden de klanten bestormd met vriendelijke aanbiedingen.

- Overal worden stukken snelweg of gewone weg door burgers en ondernemingen geadopteerd. Gevolgen: bijna geen vuil langs de weg en zelfs hier en daar bloemen.

- Grafschrift van Thomas Wolfe (Look Homeward, Angel, 1929). 'Last voyage, the longest, the best'.

    • Dr. J.E. Andriessen