Rechter: politie mag dossier AMC inzien

AMSTERDAM, 10 AUG. De Amsterdamse politie heeft niet onrechtmatig gehandeld door een medisch dossier op te eisen bij het Academisch Medisch Centrum (AMC). Voorzitter F.C. Lauwaars van de Amsterdamse rechtbank heeft de klacht van het AMC hiertegen ongegrond verklaard.

In april dit jaar eiste de rechter-commissaris met een huiszoekingsbevel het dossier op van A. de Vilder-van Sluis. Met de medische gegevens hoopte de politie schot te brengen in het onderzoek naar de dood van de vrouw, echtgenote van de Amsterdamse zakenman R. de Vilder jr. De vrouw was in maart na een avondje uit in coma geraakt.

Zowel zij als haar echtgenoot zouden een “soort xtc-pil” hebben geslikt, volgens de politie. De echtgenoot overkwam niets. Zijn vrouw stierf na enkele dagen te zijn verpleegd in het AMC. Sectie op het lichaam kon eventuele vergiftiging van de vrouw niet aantonen - daarvoor had ze te lang geleden de pil geslikt.

De officier van justitie hoopte meer te kunnen aanvangen met de uitslag van bloedmonsters die direct na binnenkomst bij de vrouw waren afgenomen. Maar De Vilder wilde niet dat de politie het medisch dossier van zijn vrouw inzag, tenzij alle gegevens daarin over hem werden verwijderd. Het gaat daarbij om verklaringen die hij tegenover de behandelende artsen heeft afgelegd. De officier van justitie eiste echter het volledige dossier op.

Het AMC stond de gegevens onder protest af en eiste enkele weken later voor de rechtbank het dossier terug. Volgens de advocaat van het AMC was er geen sprake van 'zeer uitzonderlijke omstandigheden', die schending van het beroepsgeheim rechtvaardigen. De rechtbank oordeelde in april van wel. In de uitspraak van gisteren stelde Lauwaars dat hij zich niet bevoegd acht om dat oordeel inhoudelijk te toetsen. Het originele dossier is terugbezorgd bij het AMC, justitie heeft een kopie gehouden.