Partijleden: Dole kiest Kemp als tweede man

WASHINGTON, 9 AUG. De voormalige minister van huisvesting Jack Kemp wordt de Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse vice-presidentschap. Dat hebben anonieme zegslieden uit de Republikeinse partij van presidentskandidaat Bob Dole bevestigd tegenover het Amerikaanse televisiestation CNN. De woordvoerder van Dole wilde de keuze bevestigen noch ontkennen.

Gisteravond zou Dole de 61-jarige Kemp hebben gevraagd zijn running mate te worden. Vandaag zal de presidentskandidaat zijn keuze officieel bekend maken in Russell, het plaatsje in Kansas waar hij is opgegroeid. Morgen reist hij met zijn tweede man door naar San Diego, waar maandag de conventie van de Republikeinse partij begint.

Het nieuws is in San Diego, waar zich al veel Republikeinen hebben verzameld, over het algemeen met enthousiasme ontvangen. Kemp heeft een aanzienlijke aanhang binnen de partij, en van zijn gedreven optreden en landelijke bekendheid wordt een gunstige invloed op de campagne van Dole verwacht.

Kemp staat sinds jaar en dag bekend als een pleitbezorger van verlaging van de belastingen -anders dan Dole, die tot voor kort altijd voorrang heeft gegeven aan terugdringing van het begrotingstekort. Begin deze week echter presenteerde Dole zijn economische programma, waarvan lagere belastingen het hart vormen.

Pag.4: Dole en Jack Kemp tegenpolen

Niet alleen inhoudelijke meningsverschillen hebben Dole en Kemp lang tot tegenpolen gemaakt. Ook persoonlijk konden ze het niet goed met elkaar vinden. In 1988 dongen ze allebei vergeefs mee naar de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen.

Hoewel Kemp tot de conservatieve vleugel van de partij wordt gerekend, heeft hij op een aantal belangrijke punten een afwijkende mening. Zo is hij een groot voorstander van het vrijhandelsakkoord NAFTA en een tegenstander van maatregelen die kinderen van illegale immigranten beogen uit te sluiten van het onderwijssysteem. Kemp is dertien jaar professioneel speler van American football geweest, achttien jaar lid van het Huis van Afgevaardigden en drie jaar minister van huisvesting.

Als stagiaire bij gouverneur Ronald Reagan van Californië deed Jack F. Kemp 26 jaar geleden zijn eerste politieke ervaringen op. In zijn latere loopbaan is Kemp altijd een Republikein van de Reagan-school gebleven. Dat zal hem nu goed van pas komen. Begin deze week heeft Dole zich immers bekeerd tot de politiek van drastische belastingverlagingen, die ook wel reaganomics wordt genoemd. Een overtuigder pleitbezorger van dat beleid dan Jack Kemp kan Dole zich niet wensen.

Kemp is een eigenzinnige man met uitgesproken ideeën, die niet altijd stroken met de heersende opvattingen in zijn partij. Hij is gewend zijn eigen weg te gaan en zal de komende maanden moeten aantonen dat hij zich ook kan schikken in een rol op het tweede plan.

    • Juurd Eijsvoogel