Nederlandse firma controleert in Irak

VLAARDINGEN, 10 AUG. De Nederlandse onderneming Saybolt International levert de Verenigde Naties veertien experts die toezicht moeten houden op de uitvoering van het olie-voor-hulp-akkoord met Irak. Het bedrijf uit Vlaardingen zal met name de olieleveranties van Irak controleren. Dit hebben de Verenigde Naties gisteren bekendgemaakt.

De VN-Veiligheidsraad stemde donderdag in met het akkoord, dat Irak toestaat het komende halfjaar voor 2 miljard dollar olie te exporteren. Irak is dan wel verplicht de inkomsten te besteden aan voedsel, medicijnen en schadeloosstellingen.

Saybolt is gespecialiseerd in kwalitatieve en kwantitatieve controle op massagoederen, van olie en andere brandstoffen tot granen en suiker. De onderneming had vorig jaar een omzet van 156 miljoen gulden en in de wereld meer dan 1600 werknemers in dienst. De meer dan honderd jaar oude onderneming staat sinds een overneming door de directie in 1992 weer op eigen benen.

De Amerikaanse regering had de goedkeuring van het olie-voor-hulp-akkoord een tijdje opgehouden, omdat zij betere garanties wilde voor de controle. De Amerikanen wilden zekerheid dat de juiste mensen op de juiste plaatsen controles kunnen uitvoeren. Saybolt houdt toezicht op de olie-export van Irak. Wie de controle uitvoert op de besteding van de inkomsten is nog onbekend.

Westerse diplomaten zeiden eerder deze week dat Irak naar verwachting pas begin september kan beginnen met de olie-export. Er is een maand nodig om het toezicht verder te regelen. Irak zelf wil sneller beginnen. In de Turkse haven Ceyhan zouden al twaalf miljoen vaten Iraakse olie klaar staan om verscheept te worden.

Met het olie-voor-hulp-akkoord maken de Verenigde Naties een uitzondering op het embargo tegen Irak, dat is ingesteld na de Iraakse inval in Koeweit in 1990. De terugkeer van Irak op de internationale oliemarkt heeft de olieprijs onder druk gezet. De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zal een spoedbijeenkomst beleggen als de olieprijzen verder dalen. (ANP/KRF)