Montedison schuldig aan ondergang van pianofirma Domp

ROTTERDAM, 10 AUG. Het Italiaanse bedrijf Montedison moet 19 miljoen gulden schadevergoeding betalen in het faillissement van de Utrechtse pianohandelaar Domp. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die de curator van Domp, mr. E. de Liagre Böhl, tegen Montedison, de voormalige eigenaar van Domp, heeft aangespannen.

“Zo'n veroordeling ben ik nog niet eerder tegengekomen”, zegt mr. R. van Galen, de advocaat van curator De Liagre Böhl. “Je leest veel over schadeclaims die worden ingediend, maar niet dat zo'n bedrag ook wordt toegekend door de rechtbank.” Hoe Montedison zal reageren, kon zijn advocaat mr. M. van Dunné gistermiddag nog niet zeggen. Hij had naar eigen zeggen nog geen contact gehad met zijn cliënt, maar hoger beroep lijkt hem “niet onwaarschijnlijk”.

De uitspraak in deze affaire kan gevolgen hebben voor vergelijkbare lopende rechtszaken, zoals een claim van de curator van het handelsbedrijf Manudax, die de voormalige bestuurstop van eigenaar Borsumij Wehry alsmede Borsumij zelf voor de rechtbank heeft gedaagd. Manudax ging twee jaar geleden op de fles doordat, zo luidt de beschuldiging, Borsumij zijn financieringstoezeggingen tegenover de dochteronderneming niet nakwam en voorraden van Manudax tegen afbraakprijzen aan zusterbedrijven verkocht. De zaak tegen Montedison stamt uit 1989, toen Domp failliet ging. Domp was volgens Van Galen in de jaren tachtig een van de belangrijkste importeurs van piano's en vleugels in Nederland.

Volgens de Utrechtse rechtbank, die afgelopen woensdag vonnis velde, was het bankroet van Domp in 1989 een rechtstreeks gevolg van het feit dat toenmalig eigenaar Montedison een jaar eerder van Domp een tussentijds dividend had ontvangen van bijna 9 miljoen gulden. Daardoor was Domp, die tevens in een reorganisatie was verwikkeld, ten dode opgeschreven. Curator De Liagre Böhl begon in 1992 met een schadeclaimprocedure. De rechtbank heeft Montedison veroordeeld tot betaling van het complete tekort in de boedel van Domp, dat geschat wordt op 19 miljoen gulden.