Ministerie EZ wil maatregelen tegen sanctiewetten VS

ROTTERDAM, 10 AUG. Het ministerie van Economische Zaken werkt aan nationale maatregelen om de gevolgen van Amerikaanse anti-terreurwetten, die handelssancties mogelijk maken, te neutraliseren. Hiermee wil het ministerie de Nederlandse belangen en rechten verdedigen.

Dit maakte het ministerie gisteren bekend. In Europees verband is al wetgeving in voorbereiding als tegenmaatregel op de VS-wetten. De Nederlandse stappen moeten de leemtes in de Europese wetgeving opvullen.

“Als derde investeerder in de VS en andersom de VS als grootste buitenlandse investeerder in Nederland, is ons land bijzonder kwetsbaar voor dergelijke Amerikaanse wetgevingspraktijken”, laat het ministerie van Economische Zaken weten. De Nederlandse stappen liggen in het verlengde van maatregelen die in Europees verband in voorbereiding zijn. Nederland is de zevende handelsnatie van de wereld en staat op de zesde plaats van internationale investeerders.

De Verenigde Staten hebben een wt aangenomen - de zogeheten d'Amato-wet - die het mogelijk maakt buitenlandse bedrijven te straffen die voor meer dan veertig miljoen gulden in de Iraanse en Libische olie- en gasindustrie investeren. De VS zien deze landen als de financiers van het terrorisme. Europa heeft de Amerikaanse stap fel afgekeurd.

Bij werkgeversorganisatie VNO/ NCW zijn deze week telefoontjes van verontruste exporteurs binnengekomen. Volgens de organisatie bestaat er onduidelijkheid over de gevolgen van de Amerikaanse wet en zouden sommige bedrijven overwegen hun leveranties te stoppen.

Volgens VNO/NCW leveren zo'n dertig à veertig bedrijven aan de olieindustrie in Iran, die samen goed zijn voor 100 à 150 miljoen gulden export per jaar. Shell is niet actief in Libië. In Iran heeft het geen investeringsprojecten, maar het concern handelt wel met het land via een lokale partner. Overleg over de ontwikkeling van een gasveld voor de Iraanse kust heeft de afgelopen jaren tot niets geleid.

De Europese Unie (EU) heeft gisteren formeel geprotesteerd tegen de d'Amato-wet. De Ierse ambassadeur in Washington, die het halfjaarlijks voorzitterschap van de EU vertegenwoordigt, en een topambtenaar van de Europese Commissie hebben het Europese protest gisteren kenbaar gemaakt bij het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Eerder deze week leverden Frankrijk, Duitsland en zelfs het traditioneel Amerika-gezinde Groot-Brittannië felle kritiek op de d'Amato-wet.

Ook Eurocommissaris Sir Leon Brittan, verantwoordelijk voor handel, veroordeelde de wet, die volgens hem uitgaat “van het ongewenste principe dat een land de buitenlandse politiek van anderen kan dicteren.”