Kritiek op Finse arbeidsmarkt

PARIJS, 10 AUG. Finland moet dringend maatregelen nemen om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren.

Daartoe behoort een grondige herziening van de werkloosheidsuitkeringen om de prikkels tot werken te vergroten. Zo'n aanpak levert ook besparingen op die het land goed kan gebruiken om zich te kwalificeren voor deelneming aan de Economische en Monetaire Unie (EMU). Dit zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar jongste rapport over de Finse economie. De werkloosheid van 17 procent van de beroepsbevolking is de op een na hoogste in de Europese Unie. De omvangrijke werkloosheid is een erfenis van de diepe recessie aan het begin van de jaren negentig in verband met het wegvallen van de handel met de vroegere Sovjetunie. In 1994 en 1995 liet de Finse economie een krachtig herstel zien met groeicijfers ruim boven de 4 procent, maar het tempo is inmiddels flink omlaag gegaan. De OESO voorspelt voor dit jaar een toeneming van het bruto binnenlands produkt (bbp) van 2,4 procent. (ANP)