Koeman dreigt na conflict met vertrek

ROTTERDAM, 10 AUG. Ronald Koeman overweegt zijn contract in te leveren bij Feyenoord. Na een meningsverschil met trainer Arie Haan verklaarde de oud-international gisteravond voor de camera van Studio Sport weinig heil te zien in verdere samenwerking. “Als ik geen plezier heb in het voetbal, en dat heb ik al een hele tijd niet, wil ik niet langer blijven.”

Koeman verliet gistermiddag teleurgesteld het Feyenoordstadion nadat coach Haan hem te verstaan had gegeven geen prijs te stellen op zijn aanwezigheid bij een trainingskamp in Alicante. Daar belegt Feyenoord maandag een korte stage en speelt de ploeg twee oefenwedstrijden. Koeman schitterde gisteren daarom tijdens de perspresentatie door afwezigheid.

De mededeling van Haan bleek niet de enige reden van Koemans ontevredenheid. “Er zijn nog meer dingen waar ik mij aan stoor”, aldus de 33-jarige libero, “Ik heb totaal geen communicatie met de trainer. Dat gebeurt alleen als ik naar hem toe ga. Als er niks verandert, trek ik daar mijn conclusie uit.”

Het is niet de eerste keer dat Koeman, sinds vorig jaar bij Feyenoord, openlijk het beleid van zijn werkgever in twijfel trekt. Ruim drie maanden geleden liet hij in een interview met de GPD doorschemeren zijn tweejarige contract niet te willen uitdienen. Volgens Koeman waren de condities verre van optimaal om mee te kunnen dingen in de strijd om de landstitel.

Bovendien drong Koeman aan op versterkingen. Het bestuur onder leiding van voorzitter Van den Herik deed hem de toezegging te investeren in kwaliteit, waarop Koeman zijn dreigement introk. De afgelopen weken trok Feyenoord zeven nieuwe spelers aan, maar in de ogen van Koeman zijn de beleidsmakers niet geslaagd in hun opzet. “De club heeft wel spelers aangetrokken, maar geen goede. Jongens van zeventien of achttien jaar zijn niet meteen bruikbaar.”

Nadat Koeman gisteren was vertrokken gaf Van den Herik tekst en uitleg van het hoogst opmerkelijke besluit van Haan. “Het punt is dat Ronald de eerste drie wedstrijden van het seizoen geschorst is. Haan wil in Spanje experimenteren met het elftal dat straks in de competitie begint. Hij wil geen toeristen op het trainingskamp.”

Koeman is vanavond niet aanwezig als Feyenoord thuis aantreedt voor het oefenduel tegen het Braziliaanse Gremio. Hetzelfde geldt voor Trustfull. Deze ondervindt volgens Haan te veel last van zijn onwillige buikspieren om mee te kunnen trainen. Maar dat kon Trustfull er gisteren niet van weerhouden een proeftraining af te werken bij Sheffield Wednesday, dat momenteel in Nederland verblijft.

Het incident met Koeman overschaduwde het gloedvolle betoog waarmee Van den Herik eerder die dag het startsein had gegeven voor de jaarlijkse confrontatie met de media. Om te voorkomen dat zijn woorden dit jaar opnieuw verkeerd uitgelegd zouden worden, had Feyenoords sterke man zijn speech voor de verandering onder het kopieerapparaat gelegd. Twaalf maanden terug waagden verslaggevers het om zijn uitspraken over Feyenoords ambities aan te dikken en zelfs te verdraaien.

Dat mocht en zou niet weer gebeuren, nam de voorzitter zich voor en dus stond het gisteren zwart op wit: “Ik roep (...) niet dat we kampioen worden. Ook (...) niet dat we het MOETEN worden. Het zou natuurlijk wel leuk zijn, maar in eerste instantie hebben we bij Arie Haan geopteerd voor voetbal waarvan de supporters na afloop zeggen: ik heb me geamuseerd.”

Bescheidenheid is dit seizoen troef bij Feyenoord. “Europees voetbal is een must en meedoen om het kampioenschap is Feyenoord-waardig”, zo liet Van den Herik zich tussen de regels door ontvallen. Feyenoord boekte het afgelopen jaar een bescheiden winst, zo was op te maken uit de vier pagina's tellende toespraak van Van den Herik. Feyenoord is weliswaar schuldenvrij, maar veel speelruimte heeft de club nog altijd niet, benadrukte de voorzitter. “Iedereen mag dan het bijna-faillissement van vijf jaar geleden zo goed als vergeten zijn, de boeken van de penningmeester zijn dat NIET.”

Dat neemt niet weg dat de begroting is opgeschroefd naar 38 miljoen gulden. Het optrekken van de begroting - gebaseerd op 27.500 toeschouwers gemiddeld en twee ronden Europees voetbal - betekent een stijging van veertig procent ten opzichte van vorig seizoen, zo constateerde Van den Herik. Maar: “Daarin passen geen luchtkastelen en dus GEEN onverantwoord grote risico's, hooguit wat kleine in het kader van de koopmanskunst.”

De smalle financiële marges, stonden de aankoop van een vermaarde spits niet toe. Haan is aangewezen op een vreemdelingenlegioen, met namen als de Argentijnen Patricio Graff en Pablo Sanchez, de Egyptenaar Haysan Farouk en de Pool Marek Saganowski. “Feyenoord heeft een nieuw gezicht”, aldus Van den Herik die hoopt dat de KNVB in navolging van de UEFA de restrictie op het aantal buitenlanders (drie) spoedig opheft.

    • Mark Hoogstad