Juventus speelt in Spanje met Ajax en wint met 6-0

ROTTERDAM, 10 AUG. Ajax was gisteravond weer de mindere van Juventus. In de Noord-Spaanse stad La Coruña werd de kampioen van Nederland te kijk gezet door de Italiaanse opvolger als kampioen van Europa. Juventus won in de eerste wedstrijd van het Teresa Herrera-toernooi met liefst 6-0 van Ajax. De Amsterdamse ploeg speelt vandaag om de derde plaats tegen het plaatselijke Deportivo, Juventus ontmoet in de finale de Braziliaanse club Botafogo.

Het contrast tussen 22 mei, toen Ajax in de eindstrijd van de Champions League na strafschoppen verloor, en de dag van gisteren 9 augustus was groot. De Trofeo Teresa Herrera is niet te vergelijken met de Champions League. La Coruna is geen Rome, Ajax en Juventus van toen zijn niet meer de elftallen van nu en straks. Trainer Van Gaal stelde in de basis-elf vier dezelfde spelers op, zijn collega Lippi zes.

Van de nieuwelingen bij Ajax speelde alleen Juan vanaf het begin mee. Hij werd als rechtshalf geposteerd, met rugnummer vier, maar 'op zes'. De Argentijn speelde een onopvallende wedstrijd. Richard Witschge bleef op de bank, evenals Bogarde die in Spanje een rugblessure opliep. Jongelingen als Louhenapessy, Van den Bergh en Willems waren geen partij voor de Italianen.

Padovano was de man van de wedstrijd. De aanvaller viel in de finale van de Champions League na 77 minuten in voor Ravanelli, die inmiddels werd verkocht aan Middlesbrough. Padovano benutte drieëneenhalve maand geleden de vierde in de serie van vijf strafschoppen.

Gisteren was 'Mike' opnieuw trefzeker. In de 18e en 23e minuut gaf de linkerspits Ajax een voorschot van de afrekening. De 1-0 met een kopbal na een hoekschop van Del Piero, de tweede alweer vanaf elf meter, na een overtreding van Louhenapessy op dezelfde Del Piero.

Ajax kreeg weinig kans om zich te verweren. Kluivert had de enige kans in de eerste helft, maar doelman Peruzzi redde bekwaam. De Ajax-spits bleef in de rust in de kleedkamer achter. Ronald de Boer was in de tweede helft het dichtst bij een tegentreffer, hij kopte naast. De stand was toen al 4-0. Door doelpunten van andermaal Padovano en Del Piero. De invallers Vieri en Di Livio maakte nog de vijfde en zesde treffer voor Juventus.

Voor Ajax en Juventus was de avond in La Coruna 'slechts' bedoeld als oefening. Maar de anti-reclame voor Ajax was niet te overzien. Het duel werd zowel op de Nederlandse als Italiaanse televisie rechtstreeks uitgezonden, Ajax lummelde als in een training op een achteraf veldje. Juventus strafte die desinteresse resoluut af. De 6-0 was een nederlaag in een omvang, die het Ajax van Van Gaal zich niet kon heugen.