Jeltsin erkent zware verliezen in Tsjetsjenië

MOSKOU, 10 AUG. In een schriftelijke verklaring die kan worden beschouwd als de eerste officiële erkenning van de zware verliezen die het Russische leger deze week in Tsjetsjenië lijdt, heeft president Boris Jeltsin vandaag tot dag van nationale rouw uitgeroepen.

In Grozny zelf werd gisteravond nog onderhandeld over een kort staakt-het-vuren om burgers de gelegenheid te geven het stadscentrum te verlaten. De hele dag is in de Tsjetsjeense hoofdstad, voor het vierde achtereenvolgende etmaal, hevig gevochten.

“Burgers komen om, woningen en overheidsgebouwen liggen onder vuur. Elk rapport over slachtoffers onder de burgers en hun beschermers gaat mij aan het hart, ik betuig mijn diepste medeleven met de familie en vrienden van hen die gedood zijn”, zo staat in de verklaring die het Kremlin gisteravond namens Jeltsin heeft uitgegeven.

“Ik verklaar dat ik niet zal toelaten dat de taal van chantage wordt gesproken tegen de federale autoriteiten. Terroristische uitbarstingen zullen resoluut worden onderdrukt”, aldus Jeltsin. Maar “zelfs in deze moeilijke situatie houd ik vol dat er geen andere manier is om het conflict in Tsjetsjenië op te lossen dan de vredesonderhandelingen die ik begon op 27 mei.”

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen werd op initiatief van Jeltsin een bestand gesloten, maar kort na zijn herverkiezing hebben de Russische strijdkrachten hun bombardementen op Tsjetsjeense dorpen hervat. Het Russische opperbevel meldde herhaaldelijk dat het verzet van de 'bandieten' zo goed als gebroken was.

Jeltsin heeft de door premier Tsjernomyrdin geleide regeringscommissie inzake Tsjetsjenië bijeen geroepen om hem te melden wat er in Tsjetsjenië fout is gegaan, wie er schuldig is en wat voor maatregelen hij kan nemen. Tsjernomyrdin zelf liet gisteravond weten dat over afscheiding van Tsjetsjenië van Rusland niet te praten valt.

In de televisiejournaals gisteravond vormde Jeltsins inauguratieplechtigheid in het Kremlin een schril contrast met de verslagen uit Grozny. De nieuwslezers meldden honderden doden en lieten per telefoon paniekerige verslaggevers vanuit Grozny horen, die vreesden voor hun eigen leven.

De rebellen bestudeerden gisteravond een Russische voorstel voor een staakt-het-vuren waardoor burgers en gewonden Grozny zouden kunnen verlaten.

Behalve de burgers zijn ook ongeveer 7.000 Russische militairen door de rebellen ingesloten, zo heeft een militaire woordvoerder toegegeven. Het aantal Tsjetsjeense strijders wordt door de Russen op twee- à drieduizend geschat, hetgeen volgens Russische woordvoerders betekent dat de rebellen op dit moment al hun mankracht in de hoofdstad hebben geconcentreerd. De rebellen zelf zeggen dat ze met 4.000 zijn.

    • Hans Nijenhuis