Inflatiecijfer VS gunstig

WASHINGTON, 10 AUG. De index voor de producentenprijzen in de Verenigde Staten is in juli niet veranderd, zo heeft de Amerikaanse regering gisteren bekendgemaakt.

Analisten hadden in doorsnee een stijging verwacht met 0,2 procent. De meevaller vormt een nieuw teken dat de inflatie gering blijft. Dat maakt een spoedige renteverhoging onwaarschijnlijk. Dat de index niet steeg kwam vooral door een daling van de energieprijzen met 0,9 procent. Exclusief de sterk schommelende prijzen van energie en levensmiddelen ging de index omhoog met 0,1 procent. Dat kwam wel overeen met de prognoses. In juni stegen de producentenprijzen met 0,2 procent na een daling met 0,1 procent in mei. Vorige maand waren de financiële markten in de ban van vrees voor een renteverhoging door de Amerikaanse centrale banken om inflatiegevaar in de kiem te smoren. De aandelenkoersen op Wall Street gingen toen flink onderuit. De afgelopen twee weken is die angst weggeëbt door een reeks cijfers die aangeven dat van oplopende inflatie door oververhitting van de economie geen sprake is. (KRF)