Geen alcohol of prik bij vliegen

SOESTERBERG, 10 AUG. Reizigers die willen voorkomen dat zij trombose in hun benen krijgen tijdens een lange vliegreis, doen er goed aan geen alcohol en koolzuurhoudende dranken te drinken. Dit schrijven de onderzoekers J. Krol en R. Simons van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartgeneeskundig Centrum in Soesterberg in een brief aan het medisch tijdschrift The Lancet.

In het juni-nummer van het blad wezen onderzoekers al op het gevaar van bloedklontering in de benen als gevolg van veel vochtverlies, weinig zuurstof in het bloed en het gebrek aan beweging tijden vliegreizen.

De KLM ziet geen reden om naar aanleiding van het onderzoek stappen te ondernemen. “Wij raden mensen al aan vooral veel water en vruchtensappen en weinig alcohol te drinken. Dit voorkomt ook dat mensen al teveel last krijgen van een jetlag. Op intercontinentale vluchten komen elk uur stewardessen langs met niet-alcoholische dranken. Als mensen meer willen drinken, dan kan dit”. (ANP)