Drie roeiformaties door naar de finales

STRATHCLYDE, 10 AUG. Drie Nederlandse ploegen hebben zich geplaatst voor de finales van de WK roeien in Strathclyde. De twee met stuurman en de lichte acht hadden eerder deze week de eindstrijd al bereikt. De lichte skiffeuze Annette Bogtstra bracht gisteren het totaal op drie boten. Haar overwinning in de halve finales was meer dan genoeg voor een plaats bij de laatste zes. De finale staat zondag op het programma.

De Nederlandse vier met stuurman was minder gelukkig. Het kwartet, dat tijdens de Rotseeregatta in Luzern nog een gouden medaille won, kwam nu bijna vijf seconden te kort voor de eindstrijd. Boegroeier Jeroen Kooij was desondanks niet teleurgesteld: “Wij zijn fysiek niet de sterkste ploeg. Vandaag merk je met die zware tegenwind dat andere ploegen meer kracht hebben.”

De harde wind was geen probleem voor skiffeuze Bogtstra. Hoewel het normaal gesproken niet haar favoriete weer is, ervoer de lichte roeister het vrijdag niet als een nadeel. “Ik vond het voor het eerst niet erg dat de wedstrijd langer duurde dan normaal. Na de eerste vijfhonderd meter lag ik vierde, maar ik had nog tijd genoeg om het goed te maken”.

Dat gebeurde, want Bogtstra rukte langzaam op naar de eerste plaats. Ze ziet zichzelf na dit resultaat niet als medaille-favoriet. Ze beschouwt de WK als een therapie om het zelfvertrouwen op te vijzelen. Dat was danig geslonken nadat ze alleen als reserve mee mocht naar de Olympische Spelen. “Ik ben ontzettend gefrustreerd teruggekeerd uit Atlanta. Vandaag dacht ik voor het eerst: ik ben in vorm.”

De mannen lichte dubbelvier en de vrouwen vier zonder komen zondag uit in de troostfinales om de plaatsen 7 tot en met achttien.(ANP)