Actie van commissarissen; Directeur van Zurel is geschorst

ROTTERDAM, 10 AUG. De commissarissen van Zurel & Co, Nederlands grootste bloemenexporteur, hebben algemeen directeur R. Zurel, tevens de enig aandeelhouder van het bedrijf, geschorst. Als het aan de commissarissen ligt zal hij niet meer terugkeren als bestuurder.

Dat zegt desgevraagd president-commissaris dr. F. Grapperhaus, voormalig staatssecretaris van Financiën. Bij Zurel (omzet ongeveer 500 miljoen gulden) werken 600 mensen. Grapperhaus wil niet ingaan op de concrete redenen voor de schorsing. Uit zijn toelichting blijkt dat er door het optreden van Zurel in de onderneming een onhoudbare situatie was ontstaan, waarbij mensen niet meer voor Zurel & Co wilden werken, en die de continuïteit van het bedrijf bedreigde. Volgens Grapperhaus verkeerde Zurel voor de schorsing al in een overspannen toestand.

De schorsing is per 4 juli ingegaan. De commissarissen van Zurel & Co hebben inmiddels C. Andersen belast met de dagelijkse leiding van het bedrijf, terwijl de commissarissen zelf de leiding hebben overgenomen van de houdstermaatschappij Zubros, die alle aandelen houdt van Zurel & Co. Van deze houdstermaatschappij is directeur Zurel de aandeelhouder.

Volgens Grapperhaus had de schorsing vooraf de volledige instemming van de ondernemingsraad. Grapperhaus heeft het personeel van Zurel twee keer toegesproken om hen over de “heel ingrijpende stap” te informeren.

Naast Grapperhaus bestaat de raad van commissarissen uit de Amsterdamse fiscaal-jurist mr. N. Vink en M. Léons, directeur van een makelaar in assurantiën. Vink omschrijft Zurel als “een goede vriend”. De actie van de commissarissen was naar zijn zeggen nodig in het belang van de vennootschap.

Zurel heeft 35 jaar bij de onderneming gewerkt. Hij had vorig jaar duidelijk gemaakt dat hij zich per 1 januari wilde terugtrekken uit de directie van de bloemenexporteur, die tevens een handelshuis in horloges drijft. In een persbericht heet het officieel dat de commissarissen tegemoet zijn gekomen aan het enige malen geuite verzoek van Zurel om zich terug te trekken uit de dagelijkse leiding.

Vorig jaar benoemde Zurel al een opvolger in de persoon van B. Huesmann, die eerder bij Campina Melkunie had gewerkt. Vervolgens schoof Zurel enkele maanden later Huesmann aan de kant.

Het komt zelden voor dat de directeur en enig aandeelhouder van een onderneming door de commissarissen, die toezicht moeten houden op de directie, aan de kant wordt gezet. Dat het bij Zurel gebeurt hangt samen met het feit dat de onderneming weliswaar een familiebedrijf is, maar ook zo groot, dat de wettelijke regeling voor het bestuur van grote ondernemingen van kracht is. Dat betekent dat de commissarissen de macht hebben. De commissarissen waren voorbereid op juridische actie van Zurel, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.