Zonder Club Card kan voetbalfan niet naar stadion

ROTTERDAM, 9 AUG. Voetbalwedstrijden van de achttien clubs uit de eredivisie en vijf clubs uit de eerste divisie kunnen komend seizoen alleen worden bezocht als de bezoeker naast zijn toegangskaartje ook de Club Card kan tonen.

De Club Card is twee jaar geldig, kost tien gulden en is te koop bij de clubs zelf en bij de 800 verkooppunten van de SENS (Staatsloterij). De Club Card is vooral bedoeld om zich misdragende supporters uit de stadions te weren. Iedere Club Card-houder staat geregistreerd, bij wangedrag wordt de kaart ingenomen.

De Club Card, een soort creditkaart met magneetstrip en barcode die moet worden vertoond bij alle competitie-, beker- en Europa-Cupwedstrijden van de deelnemende verenigingen, werd gisteren in Utrecht door de Stichting Cotass geïntroduceerd met de slogan 'Zonder Club Card beleef je geen bal'. Om het bezoek van de supporters in juiste banen te leiden, namen Ajax, Feyenoord, PSV, Willem II en FC Groningen zeven jaar geleden al het initiatief voor een dergelijke pas. Vorig seizoen experimenteerden onder meer Ajax en FC Volendam met het systeem. Volgens M. van Praag, bestuurslid van Cotass en voorzitter van landskampioen Ajax, dient de Card ook om supporters aan de club te binden. “Als je een kaart hebt, hoor je bij de club. We kunnen de bezoekers nu extra service bieden. We leren ze ook beter kennen. Waarom komt iemand bijvoorbeeld maar twee keer per jaar naar het stadion? We kunnen ook mailing sturen met speciale acties.”

De Club Card garandeeert geen plaatsbewijs voor een wedstrijd. Uitverkocht is uitverkocht. Wie geen Club Card heeft en op zondagochtend besluit toch een voetbalwedstrijd te willen bijwonen, kan aan de kassa van het stadion voor tien gulden een waardebon kopen. Bij de waardebon zit een inschrijfformulier voor de Club Card. Wanneer dat wordt ingevuld en opgestuurd naar de Stichting Cotass, krijgt de aanvrager tegen betaling van 2,50 gulden portokosten de Club Card alsnog toegezonden. De kaart kan ook gratis afgehaald worden bij de stadions van de deelnemende clubs. De Club Card geeft niet alleen toegang tot wedstrijden van de eigen favoriet, maar ook tot wedstrijden van andere verenigingen.

De achttien clubs in de eredivisie en de vijf verenigingen in de eerste divisie kunnen zelf bepalen of een Club-Cardhouder voor een bepaalde wedstrijd extra toegangskaarten kan kopen. De 'gasten' van de Club-Cardhouder hoeven dan zelf niet in het bezit te zijn van een Club Card. De eigenaar van de Club Card blijft wel verantwoordelijk voor hun gedrag. Als zij zich misdragen, raakt de Club-Cardhouder zijn pas kwijt.

Een woordvoerder van de KNVB erkent dat het systeem niet waterdicht is. Want hoewel een ieder die de kaart wil aanschaffen zich moet legitimeren, kan een Club-Cardhouder zijn pas altijd uitlenen aan een ander. Maar de voetbalbond spreekt de hoop uit dat de Club Card eenzelfde plaats gaat innemen als een bankpas of creditkaart. “Die staan mensen doorgaans ook niet zomaar af aan derden.”

Niet alle clubs zijn blij met de invoering van de Club Card. Volgens een vertegenwoordiger van Willem II moet de ingangsdatum worden verschoven. “Op dit moment zijn er veel mensen op vakantie. Als ze straks niets vermoedend naar het stadion gaan, worden ze ineens met de kaart geconfronteerd.”

Ook Heerenveen en ADO Den Haag uitten dergelijke bezwaren. Volgens P. Vogelzang, directeur betaald voetbal van de KNVB, komen deze opmerkingen als mosterd na de maaltijd. “Alle clubs weten al sinds 20 mei dat de invoering van de kaart verplicht is. Hun kritiek hadden ze moeten laten horen voordat ze akkoord gingen met het plan. Natuurlijk vergt de invoering veel inspanning en investering. Maar op de lange termijn verdient de Card zichzelf terug”, aldus Vogelzang.

In de eerste divisie maken vijf clubs, ADO Den Haag, Go Ahead Eagles, Cambuur, Den Bosch en VVV, gebruik van de Club Card. Volgens Vogelzang was het niet haalbaar de kaart volledig in deze divisie in te voeren. “We willen de clubs niet onder druk zetten, maar in de toekomst moet de Card in het hele betaald voetbal worden gebruikt.”

De houders moeten in het vervolg ook thuis via de computer kaarten kunnen bestellen. De eerstvolgende stap is het gebruik van toegangspoortjes met scanners, waarbij bezoekers niet meer worden gecontroleerd door een suppoost. De Amsterdam Arena is met dit systeem uitgerust. De andere verenigingen moeten in de loop van het komende seizoen volgen.