Winststijging Norit dankzij actieve kool

De afzet van actieve kool, gebruikt voor waterzuivering, heeft de winst van Norit in de eerste helft van dit jaar opgestuwd van 7,2 miljoen tot 8,3 miljoen gulden, een stijging van 15 procent. Het grootste deel van de stijging komt voor rekening van het eerste kwartaal. Over het tweede kwartaal stegen de verdiensten van 3,6 miljoen tot 3,8 miljoen gulden.

Het bedrijfsresultaat van de divisie voor actieve kool steeg met 34 procent van 6,2 miljoen gulden in de eerste helft van vorig jaar tot 8,3 miljoen gulden over de afgelopen zes maanden. De omzetstijging van bijna 20 procent tot 118,5 miljoen gulden kwam voor een belangrijk deel voor rekening van een fabriek in het Amerikaanse Pryor die in april door Norit is overgenomen.

Minder verging het de divisie voor persoonlijke verzorging, die onder meer de pilletjes tegen diarree maakt. De omzet steeg weliswaar met 19 procent tot 35,1 miljoen, maar het bedrijfsresultaat daalde 6 procent tot 3,8 miljoen gulden. De daling houdt volgens de directie van Norit alleen verband met kosten wegens de overname van Intergen Berkely in Groot-Brittannië. Per aandeel steeg de netto winst minder sterk, namelijk met 9 procent van 0,66 gulden in de eerste helft van 1995 tot 0,72 gulden over de eerste helft van dit jaar.