Wilson Kipketer zoekt op 800 meter eerherstel

MONTE CARLO, 9 AUG. Eén van de grootste afwezigen op de Olympische Spelen in Atlanta wil dit seizoen alsnog van zich doen spreken. Wilson Kipketer gaat morgen tijdens de Grand Prix atletiekwedstrijd in Monte Carlo een poging doen het wereldrecord op de 800 meter te verbeteren.

De in Denemarken wonende Kipketer ontbrak in Atlanta omdat hij niet op tijd was genaturaliseerd tot Deen. Hij weigerde om uit te komen voor zijn vaderland Kenia wegens een conflict met de atletiekbond van dat land.

Ruim een maand geleden liep Kipketer de 800 meter in 1.42,51, de tweede tijd ooit op deze afstand en 0,07 seconde sneller dan de tijd die olympisch kampioen Vebjoern Rodal uit Noorwegen in Atlanta liep. Het wereldrecord staat al vijftien jaar op naam van de Brit Sebastian Coe. De organisatie van het met ruim twee miljoen gulden gedoteerde toernooi in Monte Carlo keert ruim 100.000 gulden uit voor een wereldrecord.

Op de 100 meter sprint in Monte Carlo verschijnt de Canadese olympisch kampioen Donovan Baley aan de start. Hij neemt het onder anderen op tegen Dennis Mitchell uit de Verenigde Staten en Ato Boldon uit Trinidad. (Reuter)