Vijf scouts komen om in Zweden

STOCKHOLM, 9 AUG. Vijf Nederlandse scouts zijn gisteravond bij een ongeluk in het zuiden van Zweden omgekomen. Het busje waarin zij zaten botste frontaal op een vrachtwagen. De groep, leden van de scoutinggroep Kardinaal Mindszenty uit Tungelroy in Limburg, was op kamp geweest in Västervik, aan de Oostzeekust.

Op de weg terug naar Nederland werd gestopt bij een McDonalds in Karlshamn om te eten. Toen de busjes na de stop de in- en uitvoegstrook opreden, ontstond de fatale botsing. Daarbij kwamen de 26-jarige bestuurder uit Tungelroy en vier scouts van 15 tot 17 jaar uit Stramproy om het leven. Vijf anderen raakten zwaargewond. Vier van hen zijn met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Lund; een is opgenomen in het ziekenhuis in Karshamn. Enkele gewonden verkeren volgens de politie in levensgevaar.

De tien Nederlanders, twee leiders en acht jongeren, zaten in een busje dat met hoge snelheid frontaal op een vrachtwagen botste op de E22, de tweebaansweg tussen Malmö en de havenstad Karlskrona aan de Oostzeekust. Het busje reed in de richting van Malmö. Politiewoordvoerder Stohl vraagt zich af waarom de bestuurder van het busje zo hard reed. “Het busje is langs een stopbord gereden zonder te stoppen”, zegt hij. Een ander busje met negen Nederlandse scouts dat achter het verongelukte busje reed, raakte niet bij het ongeluk betrokken.

In de zomer bezoeken groepen scouts, vroeger padvinders geheten, internationale kampen in binnen- en buitenland. (ANP)