Verkiezing van president blijft onbeslist

PARAMARIBO, 9 AUG. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in het Surinaamse parlement heeft president Ronald Venetiaan een meerderheid behaald. Hij kreeg 26 van de 50 uitgebrachte stemmen.

Zijn concurrent Jules Wijdenbosch, na oud-legerleider Desi Bouterse het belangrijkste lid van de oppositiepartij NDP, kreeg 23 stemmen. In de eerste ronde haalde Wijdenbosch nog een stem meer dan Venetiaan.

De strijd is onbeslist omdat ook de tweede ronde geen tweederde meerderheid opleverde voor een van beide kandidaten. De beslissing zal daarom vallen in de Verenigde Volks Vergadering (VVV), waarin behalve de Assembleeleden ook regionale en lokale volksvertegenwoordigers zitting hebben. Parlementsvoorzitter Lachmon moet de datum van de stemming, die door de aflopende ambtstermijn van president Venetiaan uiterlijk 16 september moet plaatsvinden, bepalen. In de VVV, die 869 leden telt, heeft een kandidaat aan een gewone meerderheid genoeg.

De uitslag van de stemming toont aan dat de parlementariërs van het Nieuw Front en Middenblok, de partijen in de beoogde nieuwe regeringscoalitie, dit keer gedisciplineerd op Venetiaan hebben gestemd, met uitzondering van de 5 dissidente VHP'ers die al eerder de zijde van de NDP hebben gekozen. De 26 stemmen van Venetiaan komen overeen met het aantal coalitieleden, bij een blanco stem. Woensdag kreeg Venetiaan maar 23 stemmen.

De regeringskandidaat voor het vice-presidentschap, Harold Ramdhani verwierf gisteren 25 stemmen, vijf meer dan in de eerste ronde. Zijn rivaal Pertab Radhakishun bleef staan op 23.

Parlementsvoorzitter Lachmon, tevens voorzitter van de hindostaanse VHP die deel uitmaakt van het Nieuw Front, is ervan overtuigd dat Venetiaan in de VVV een meerderheid zal behalen. Lachmon zei na de uitslag van gisteren dat hij ervan beschuldigd is de belangen van het kapitaal te behartigen, maar dat nu is duidelijk gebleken dat hij aan de kant staat van een harmonische, ideale samenleving en dat de belangen van het kapitaal tegen hem hebben samengespannen. Achter de vijf dissidente VHP-parlementariërs staan rijke hindostaanse zakenlieden, onder wie ex-SLM-directeur A. Mungra en D. Sardjoe.

De Javaanse KTPI beraadt zich nog steeds over de vraag of ze uit het Nieuw Front zal stappen. Ze is ontevreden over de verdeling van ministersposten en dreigt een coalitie aan te gaan met de NDP en de dissidente leden van de VHP. De stemming van gisteren toont volgens politieke waarnemers in Paramaribo aan dat de KTPI de samenwerking binnen het Nieuw Front wil voortzetten.