Tsjetsjenen zetten Russen klem in centrum Grozny

MOSKOU, 9 AUG. Tsjetsjeense rebellen zijn vanmorgen begonnen met de bestorming van de zetel van de pro-Russische regering in Grozny. Naar eigen zeggen hebben ze die inmiddels veroverd, maar dit is niet bevestigd. Wel is in Moskou toegegeven dat de situatie in Grozny “totaal uit de hand is gelopen”.

Paniekerige verslagen van Russische journalisten in het gebouw spreken de bewering tegen van Moskou, gisteren, dat federale troepen succes boekten met de verdrijving van de rebellen uit de stad. “Ze komen steeds dichterbij”, zei een verslaggever van Radio Rusland vanmorgen over de rebellen. Een televisieverslaggever vertelde in wat naar eigen zeggen zijn laatste uitzending zou kunnen zijn dat mortiergranaten insloegen en het dak in brand stond. Het konvooi Russische pantserwagens dat de belegering gisteren had moeten doorbreken, was volgens deze verslaggever “vernietigd”. De bewering van de militaire autoriteiten dat de Russen aan de winnende hand zouden zijn noemde hij “erger dan een leugen.”

Een militaire woordvoerder gaf later toe dat “de federale troepen er niet in zijn geslaagd de rebellen uit het centrum te verdringen”. De commandant van een colonne pantserwagens die als versterking naar het centrum was gestuurd is volgens de woordvoerder gesneuveld.

Het nu vier dagen durende offensief van de rebellen overschaduwt de inauguratie van de president Jeltsin in Moskou. Onder zijn leiding was tijdens de verkiezingscampagne een bestand overeengekomen maar nadat de president op 3 juli herkozen was, hervatten Russische troepen hun beschietingen op Tsjetsjeense dorpen.

Volgens Russische cijfers zijn er 120 soldaten gedood en 400 gewond geraakt. De rebellen beweren al meer dan duizend Russen te hebben gedood. Interfax meldde vanmorgen dat de rebellen geen krijgsgevangen maakten. “Volgens verschillende bronnen hebben de rebellen enkele tientallen militairen geëxecuteerd,” schrijft Interfax.