Timmer senior

Houdt herder Jan Timmer zijn kudde nog wel bijeen, is de vraag na een nieuw weekje ophef over Sport 7, dat nu toch echt op de buis lijkt te komen. De vertrekkende Philips-topman wordt president-commissaris van de nieuwe sportzender, waarin Philips een groot belang heeft en die voor ruim een miljard gulden de uitzendrechten van KNVB-wedstrijden kocht.

Afgezien van een kritisch onderzoek van Europees Commissaris Van Miert naar de zeven-jarige looptijd van het exclusieve contract met de KNVB zijn de voortekenen gunstig. Met nog twee weken te gaan tot eerste uitzending sloot Sport 7 deze week in allerijl een intentie-verklaring met de vereniging van kabelaars, de Vecai, over doorgifte van het kanaal.

Totdat er voldoende decoders beschikbaar zijn, kan de televisiekijker in tegenstelling tot eerdere plannen gratis op Sport 7 afstemmen. Juichende reacties uit het hele land. Behalve, gek genoeg, uit Amsterdam en Hilversum waar Sport 7-aandeelhouder Philips grote belangen heeft in de kabelmaatschappijen. Directeur Wolfert van deze twee kabelnetten noemt het “misleiding” om te doen alsof de doorgifte van Sport 7 gratis is.

En zo is het natuurlijk ook. Hoe langer een voetbal-liefhebber nu gratis naar de zender kan kijken, hoe meer hij straks, als hij niet meer zonder de zender kan, als abonnee betaalt. Want Sport 7 moet -onder toezicht van Timmer- wel zijn dure begroting halen. Presentator Theo van Gogh, die gisteren zijn overstap naar Sport 7 bekend maakte, moet Timmer daar maar eens naar vragen. Een Prettig Gesprek.

    • Jaco Alberts