Scheepswerf Gdansk definitief failliet

GDANSK, 9 AUG. De scheepswerf van Gdansk, waar in 1980 de vrije vakbond Solidariteit werd gesticht, is failliet.

Een rechtbank in de Poolse Oostzeestad verklaarde de werf bankroet omdat de schulden hoger waren opgelopen dan de bezittingen van de werf waard zijn. Bij de werf, die voor zestig procent eigendom is van de staat en voor de rest van de arbeiders, werken 7.300 mensen.

Volgens de Poolse overheid is de werf het slachtoffer geworden van verliesgevende contracten. In de orderportefeuille bevinden zich zeventien contracten met een gezamenlijke waarde van 500 miljoen dollar, maar in de helft van de gevallen leveren die contracten verder verlies op. Het is volgens de directeur van de scheepswerf, Ryszard Goluch, de bedoeling het bedrijf in afgeslankte vorm voort te zetten. “Het faillissement geeft ons de kans ons te ontdoen van de verlies-opleverende contracten. Van de zeventien blijven er negen over”, aldus Goluch. Het zou aldus mogelijk zijn drieduizend werknemers aan het werk te houden.

De vakbond Solidariteit, die zich lang heeft verzet tegen het faillissement, heeft daar uiteindelijk zelf om gevraagd om de verdere uitbetaling van de salarissen te garanderen. Ex-president Waesa, oprichter van Solidariteit en formeel nog steeds in dienst van de werf, zei gisteren tegen het bankroet te zijn, maar hij gaf toe met die mening “in de minderheid” te zijn. (AFP)