Saddam Hussein: VS hebben complex

BAGDAD, 9 AUG. Volgens de Iraakse president, Saddam Hussein, lijden de Verenigde Staten aan een “minderwaardigheidscomplex”. Hij zei dit gisteren in een toespraak ter gelegenheid van de achtste herdenking van de “overwinning” van Irak op Iran in 1988. De rede werd uitgezonden op de Iraakse radio en televisie.

De president heropende gisteren in Bagdad eveneens op feestelijke wijze een van zijn paleizen die waren verwoest door de luchtbombardementen van de geallieerden tijdens de Golfoorlog in 1991. Daarbij nam hij de gelegenheid te baat om van leer te trekken tegen de Verenigde Staten, die hem ervan beschuldigen paleizen voor zichzelf te laten bouwen, terwijl het Iraakse volk honger lijdt.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Madeleine Albright, schatte in 1994 dat Saddam ten minste 500 miljoen dollar (850 miljoen gulden) heeft uitgegeven aan de bouw van enkele tientallen nieuwe paleizen. “Degenen die deze beschuldigingen hebben geuit, willen insinueren dat Saddam Hussein wordt gekweld door hetzelfde minderwaardigheidscomplex als dat waaraan zijzelf en hun hielenlikkers in de Arabische wereld lijden”, zo sprak Hussein tegen een menigte van enkele honderden mensen die waren verzameld in de feestzaal van het 'Volkspaleis' in Bagdad. “Onze vijanden zijn gewoon gefrustreerd omdat zij wegens geldgebrek zelf geen paleizen kunnen herbouwen, zoals dat elders wel gebeurt”, aldus de Iraakse leider. Hij zei dat de Iraakse paleizen die zijn gebouwd door koningen, regeringsleiders en kaliefen, degelijker zijn dan het Witte Huis.

De president ontkende daarnaast beschuldigingen van Iraakse dissidenten in ballingschap en Westerse functionarissen dat hij grote geldbedragen doorsluist naar geheime Zwitserse bankrekeningen. Volgens deze geruchten zou hij zijn halfbroer, Barzan al-Takriti, hebben benoemd tot ambassadeur in Geneve om een oogje te houden op de fondsen. “Dit is een lastercampagne door boze tongen”, aldus Saddam. “Zoals we al eerder hebben gezegd: laat degene die in het buitenland geld aantreft van Saddam Hussein, het houden en ons er slechts vijf procent van geven om het aan het volk van Irak te spenderen.”

Saddam onderstreepte dat de herbouwde paleizen behoren tot het nationale bezit. Hij zei dat “de Verenigde Staten zich vergissen als ze zeggen dat het aantal paleizen van Saddam veertien bedraagt. Er zijn er veel meer, duizenden. Wat zeg ik? Miljoenen! In feite gaat het om alle huizen van het vrije en revolutionnaire Irak.” Hij voegde daaraan toe: “Dat is de reden waarom de bommen er dankzij de goddelijke bescherming niet in zijn geslaagd de woning van de kleine familie van Saddam Hussein te treffen tijdens hun laffe aanval want alle deuren openen zich voor hem wanneer hij daaraan behoefte heeft.”

Het was Saddams eerste openbare toespraak sinds 1992, toen hij verscheidene pistoolschoten loste ten overstaan van het publiek om zijn vreugde te uiten over de verkiezingsnederlaag van de toenmalige Amerikaanse president, George Bush. (AP, AFP)