Sabre-systeem naar beurs

NEW YORK, 9 AUG. American Airlines gaat haar computerreserveringssysteem Sabre naar de beurs brengen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft laten weten dat waarschijnlijk in het vierde kwartaal van dit jaar 20 procent van de aandelen wordt aangeboden.

Dat moet omstreeks 550 miljoen dollar (900 miljoen gulden) opleveren. De belangrijkste concurrenten van Sabre zijn de reserveringssystemen Galileo en Amadeus, die eigendom zijn van groepen luchtvaartmaatschappijen. De KLM zit met onder meer British Airways, Alitalia en Swissair in Galileo. Tot de eigenaren van Amadeus behoren Lufthansa en Air France. Sabre, goed voor een jaaromzet van 1,6 miljard dollar, ondervindt steeds meer concurrentie van andere leveranciers van elektronische informatie. Vooral het Amerikaanse bedrijf Electronic Data Systems is in opmars. Via de beursintroductie denkt American Airlines de positie van het systeem te kunnen versterken. Sabre wordt zelfstandig, al blijft de luchtvaartmaatschappij meerderheidsaandeelhouder. Dat moet de directie van Sabre meer motivatie geven. Bovendien zullen andere maatschappijen eerder zaken doen met het systeem nu American wat meer op afstand komt, zo is de hoop. (KRF)