Roeiers lichte acht in finale WK

STRATHCLYDE, 9 AUG. Vier Nederlandse ploegen hebben zich geplaatst voor de volgende ronde bij de wereldkampioenschappen roeien in Strathclyde in Schotland. De mannen twee-met-stuurman (Remco Schnieders, Leofwin Visman en stuurman Chung Wei Cheung) plaatste zich dinsdag al direct voor de finale.

Gisteren kwalificeerde ook de mannen lichte acht zich voor de laatste zes. De mannen vier-met-stuurman en Annette Bogtstra in de vrouwen lichte skiff hadden al eerder een plaats in de halve finales veilig gesteld.

De wedstrijd van de lichte achten werd coach Diederik de Boorder bijna te veel. Lijkbleek van de spanning stond hij bij de finishlijn op de aankomst van zijn ploeg te wachten. De belangen voor de lichte selectie waren groot. Na een slecht begin was de acht immers aangewezen op de herkansing. Alleen een eerste of een tweede plaats was genoeg voor een plaats bij de laatste zes.

Na een felle start nam Nederland achter Italië een tweede positie in. De Oranje-roeiers hadden eerder al eens van de Italiaanse formatie gewonnen. Na een schitterende eindsprint ging de Nederlandse boot ook gisteren als eerste over de finish. Voor De Boorder staan de dagen tot de finale van aanstaande zondag vooral in het teken van rust en praten. “Rust is belangrijk op een groot toernooi als dit. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen ideeën over het roeien. Elke avond besteden we drie kwartier aan het bespreken van de afgelopen dag en het voorbereiden van de wedstrijd”, aldus de coach.

De nationale vrouwen vier zonder werd gisteren uitgeschakeld. In de herkansing moest het kwartet het onder meer opnemen tegen de wereldkampioenen uit de Verenigde Staten. De Nederlandse combinatie had geen enkele kans en eindigde als laatste. Door die klassering werden de lichte roeisters verwezen naar de strijd om de plaatsen zeven tot en met twaalf. (ANP)