Regering Iran gaat 'destabilisatie' VS aanklagen bij Hof

TEHERAN, 9 AUG. Iran gaat een klacht tegen de Verenigde Staten indienen bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag wegens een Amerikaans programma van 'geheime operaties' dat ertoe dient om het regime in Iran te destabiliseren. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Velayati, gisteren gezegd op de Iraanse staatsradio.

Volgens Velayati wordt de klacht binnen enkele dagen ingediend. “We hebben de voorbereidingen van het dossier tegen het programma van twintig miljard dollar dat ertoe dient sabotageacties in Iran te financieren, bijna voltooid”, aldus Velayati. Iran beschouwt het Amerikaanse programma, dat door het Congres werd aangenomen en ook de goedkeuring kreeg van het Witte Huis, als een schending van een verdrag uit 1981 tussen beide landen waarin deze beloofden zich niet met elkaars binnenlandse aangelegenheden te bemoeien.

De uitspraken van Velayati komen enkele dagen na de ondertekening, maandag, van de zogeheten wet d'Amato door de Amerikaanse president, Clinton. Onderdeel van deze wet, die zwaar wordt bekritiseerd door de Europese Unie, is de bepaling dat de VS buitenlandse firma's die investeren in de olie- en gassector in Iran, kunnen bestraffen. Volgens Velayati is deze wet een “onbezonnen actie” en overlegt Iran met “bevriende landen” om stappen tegen de wet te ondernemen.

In een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft Iran zich inmiddels beklaagd over vermeende schendingen van het Iraanse luchtruim door Amerikaanse vliegtuigen. Volgens Iran had een eerste schending zaterdag plaats bij de havenstad Bushehr aan de Golf. Ongeveer zes uur later zou een tweede vliegtuig over het betwiste eiland Abu Musa zijn gevlogen. Tegelijkertijd vlogen, aldus de brief, twintig Amerikaanse vliegtuigen ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Bushehr. Amerikaanse functionarissen ontkenden de aantijgingen.

De Verenigde Staten hebben Iran er gisteren van beschuldigd tegen betaling Irak behulpzaam te zijn bij de ontduiking van de sancties van de Verenigde Naties tegen Bagdad. Volgens Washington mogen schepen die - in strijd met de sancties uitgevoerde - Iraakse olie vervoeren tegen een vergoeding door Iraanse wateren varen. (Reuter, AFP)