Procter &Gamble ziet winst stijgen

CINCINATTI, 9 AUG. De Amerikaanse producent van consumentengoederen, waaronder wasmiddelen, Procter & Gamble heeft in het afgelopen boekjaar een stijging van de netto winst van 15 procent geboekt tot 3,05 miljard dollar. De omzet nam toe met 5 procent tot 35,3 miljard dollar.

Beursanalisten blijven evenwel bezorgd over de groeicijfers die Procter op korte termijn zal boeken. In het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar boekte Procter & Gamble een winst van 539 miljoen dollar, een stijging van 14 procent. De omzet in deze periode kwam uit op 8,58 miljard dollar vergeleken met 8,50 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. P&G heeft eerder gewaarschuwd dat de winst per aandeel maar 8 tot 9 procent zal groeien in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar. Belangrijkste redenen zijn volgens P&G tegenvallende vraag in de VS voor het tandpasta-merk Crest en voor P&G-geneesmiddelen, die in de drogist zijn te verkrijgen. Verder heeft P&G in Europa te maken met extra kosten van voorraden en distributie, omdat het concern in navolging van de VS overschakelde op een strategie om zo min mogelijk prijsacties te lanceren. (Reuter, AP)