Prijzen voor jeugdliteratuur

GRONINGEN, 9 AUG. De Israelische schrijver Uri Orlev en de Duitse illustrator Klaus Ensikat ontvangen op 14 augustus in Groningen de Hans Christian Andersen Medaille, een belangrijke oeuvreprijs voor schrijvers en illustratoren van kinderboeken. Zij krijgen de onderscheiding tijdens het congres van The International Board on Books for Young People (IBBY).

Staatssecretaris Nuis (cultuur) opent maandag het congres, dat als thema heeft 'Het verhaal verteld'. Tot het programma behoren voordrachten van de dichter, kinderboekenschrijver en illustrator Harrie Geelen en de kinderboekenschrijver en illustrator Max Velthuijs.

IBBY is een mondiaal netwerk waarin zich schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, bibliothecarissen, critici, boekhandelaren en wetenschappers uit 65 landen hebben verenigd. Zij willen bevorderen dat kinderen kwalitatief goede boeken lezen. Het tweejaarlijkse congres telt 500 deelnemers, van wie 90 uit Nederland. (ANP)