Prijzen industriële produkten dalen

De Nederlandse producenten hebben in juni minder gekregen voor hun produkten. Het prijsniveau van de industriële produkten daalde tussen mei en juni met een half procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met juni vorig jaar liggen de prijzen echter nog altijd 0,8 procent hoger.

Op de binnenlandse markt kunnen de producenten hun prijzen nog wel mondjesmaat verhogen. Het afgelopen jaar stegen de prijzen in eigen land met 1,5 procent. Op de internationale markt worden prijsstijgingen echter minder makkelijk geslikt: daar stegen de prijzen in een jaar tijd met slechts 0,1 procent.

Afgelopen juni daalden de prijzen vooral in de aardolie-industrie (-6,1 procent) en de basismetaal (-1,5 procent). Overigens waren de prijzen in de aardolie-industrie de afgelopen twaalf maanden juist fors (9,9 procent) gestegen. De prijsdaling in de basismetaal is echter al een jaar aan de gang.