Polydoc naar Londense AIM-beurs

ROTTERDAM, 9 AUG. Het automatiseringsbedrijf PolyDoc, gevestigd in Hoofddorp, vraagt als tweede Nederlandse onderneming een notering aan op de Alternative Investment Market (AIM) in Londen. Polydoc wil met de beursgang een bedrag ophalen van 2 miljoen pond (ruim 5 miljoen gulden).

Het Rotterdamse bedrijf AND Software (uitgave van CD-ROM titels) haalde eind juli ongeveer 3 miljoen pond (7,7 miljoen gulden) op met de gang naar de AIM, waar ongeveer 200 (technologie) ondernemingen zijn genoteerd. Evenals de beursgang van AND Software wordt die van PolyDoc begeleid door de Schotse commissionair Bell Lawrie White & Co. Deze commissionair heeft sinds de start van AIM, in juni vorig jaar, acht bedrijven begeleid in de gang naar de AIM. “Het gaat daarbij om bedragen van tussen de eén en tien miljoen pond”, zegt E. Kennedy van Bell Lawrie in Glasgow. “Wij onderzoeken het bedrijf en adviseren het over de beursgang. Daarnaast adviseren wij beleggers over de mogelijkheden van het bedrijf.”Voor een notering op de Amsterdamse effectenbeurs komt het kleine Polydoc niet in aanmerking. De onderneming is zo jong dat het niet de reeks van winstcijfers uit het verleden ('track record') kan overleggen, die daarvoor nodig is. Ook voor een notering aan de Easdaq, de electronische beurs voor jonge Europese technologiebedrijven die in september van start moet gaan, zou PolyDoc niet aanmerking komen. “Daarvoor is een beursgang nodig met een waarde van minimaal 20 tot 50 miljoen dollar”, zegt een woordvoerder van PolyDoc in Brussel.

PolyDoc ontwerpt programmatuur waarmee ondernemingen de interne informatiestroom kunnen beheersen en stroomlijnen. Eén van de eerste grote opdrachten van Polydoc was het ontwerp van een programma dat een oplossing biedt voor de vertaalproblemen in de documentatie die DSM bij haar produkten levert. PolyDoc is drie jaar geleden opgericht door de Brit Barry Mence en heeft ongeveer 20 werknemers. Met de beursgang brengt Mence een kwart van de aandelen PolyDoc op de markt. Daarnaast is PolyDoc in overleg met Nederlandse investeerders die mogelijk een belang willen nemen. Tot de huidige klantenkring van PolyDoc behoren naast DSM onder meer het Algemeen Burgelijk Pensioen Fonds en de Nederlandse politie. Met het geld van de beursgang wil het bedrijf haar produkten agressief op (buitenlandse) markten brengen door directe verkoop en via een netwerk van franchises dat nog in opbouw is.