Ontwerper 'Ossie' Clark vermoord

ROTTERDAM, 9 AUG.De 54-jarige Britse modeontwerper Raymond 'Ossie' Clark is dinsdagavond met messteken vermoord in zijn woning in Londen. Dat heeft de Britse politie gisteren bekendgemaakt. De politie heeft de vermoedelijke dader, de 28-jarige Diego Cogolato, inmiddels opgepakt en aangeklaagd. Over het motief voor de moord tast de politie nog in het duister.

Ossie Clark, bekend om zijn ontwerpen voor sterren als Mick Jagger, Twiggy, Jimi Hendrix en Elizabeth Taylor, werd in 1942 geboren in een grote arbeidersfamilie in Oswaldwistle. Daaraan ontleende hij zijn bijnaam 'Ossie'. Hij studeerde achtereenvolgens aan de kunstacademie in Manchester en het Royal College of Art in Londen. De eigenaar van de ultra-hippe kledingboetiek Quorum aan King's Road in het Londense Chelsea merkte Ossie's werk op tijdens een eindexamenshow en begon zijn ontwerpen te verkopen.

Clark werd snel beroemd, zo beroemd dat hij een cultstatus verwierf. De Britse kunstenaar David Hockney schilderde hem, en de filmregisseur Derek Jarman merkte over z'n eerste ontmoeting met de ontwerper op: “Decadentie, zo leerde ik van Ossie, was de eerste uitdrukking van intelligentie.”

De stoffen die zijn vrouw Celia Birtwell thuis ontwierp, verwerkte hij tot kleding die gezichtsbepalend werd voor de swinging sixties. Het motorjack werd hip om te dragen en hotpants raakten in de mode, dank zij Clark. Hij verwerkte leer, slangenhuid en romantische stoffen als crêpe, satijn en zijde in kleding die soepel en sexy was.

Een van Clarks beroemdste ontwerpen is de 'jumpsuit' van Mick Jagger. “Micks manager vond die prachtig”, zei Clark zelf eens, “omdat het pak na iedere show zó in de wasmachine gestopt kon worden.” In de tijd dat Clark samenwerkte met de Rolling Stones, kwam Mick Jagger hem vaak opzoeken in zijn flat, waar hij energiek ronddanste, terwijl Clark tekende.

In de loop van de jaren zeventig ging het bergafwaarts met Clarks carrière. Zijn ontwerpbureau liep steeds slechter, onder andere omdat Clark nauwelijks zakelijk inzicht had. In 1975 deed het bedrijf Radley, gespecialiseerd in prêt à porter, een poging om Clarks kleding te commercialiseren. Deze poging mislukte jammerlijk. In datzelfde jaar scheidde Clark van zijn vrouw Celia. In 1983 werd Clark failliet verklaard. Door onder andere landurig drugsgebruik raakte hij in een depressie. Hij deed pogingen voor een comeback, maar die bleven vruchteloos.