N-Ierland voorziet onrustig weekeinde

LONDONDERRY, 9 AUG. De Britse autoriteiten in Londonderry houden vast aan het verbod voor de protestantse mars van morgen over het deel van de 17e eeuwse stadsmuur te lopen dat uitkijkt over de katholieke wijk Bogside.

De Britse minister voor Noordierse Zaken, Patrick Mayhew, nam het besluit in een poging geweld te voorkomen. De protestantse mars wordt morgen gehouden. De Britse regering vreest dat het uitbreken van geweld in Londonderry een einde kan maken aan het Noordierse vredesproces. De protestantse organisatie Apprentice Boys, vergelijkbaar met de gildebroeders, willen met hun mars vieren dat dertien jongens die een vak leerden 307 jaar geleden Derry's stadspoorten sloten om het leger van de katholieke koning Jacobus II te weren. De katholieken die dit beschouwen als een provocatie, houden vanavond een demonstratie.

De protestanten hebben woedend op het besluit van Mayhew gereageerd. “Het ziet ernaar uit dat ons een heel moeilijk weekeinde staat te wachten”, zei een lid van de Apprentice Boys gisteren voor de radio. Volgens Gregory Campbell, een lid van de Democratic Unionist Party en lid van de Apprentice Boys, had de organisatie gehoopt dat de mars zonder geweld zou verlopen. “Maar de beslissing van de Britse regering om een deel van de route af te schermen maakt de kans daarop niet groot.” De protestanten reageren ook sterk afwijzend op het prikkeldraad waarmee de stadswallen zijn voorzien door de Britse autoriteiten.

Inwoners van de katholieke wijk Bogside zeiden dat zij verzoeken van regeringszijde om af te zien van hun protestmars vanavond zouden negeren. De katholieke mars komt in de buurt van de pro-Britse Foutain-wijk van Londenderry. De protestante bewoners van de wijk zeggen zich bedreigd te voelen. Volgens de leider van de katholieke mars zullen de deelnemers naar het centrum lopen, daar luiteren naar een aantal sprekers en vervolgens “vredelievend” terugkeren naar de wijk. “Als mensen naar de mars komen dan zullen ze zien dat wij ons best zullen doen om spanningen te omzeilen”, aldus Donncha Mac Niallas, de leider van de katholieke mars. Hij zei dat een tweede mars, zaterdag, niet uitgesloten moest worden.

In 1969 leidde geweld als gevolg van de mars van de Apprentice Boys tot rellen door de hele provincie. Het geweld was zo groot dat de Britse regering besloot troepen te sturen naar Noord-Ierland. Londenderry is in omvang de tweede stad in Noord-Ierland na Belfast.