Mobiele telefonie Nokia uit rode cijfers

Het Finse telecommunicatieconcern Nokia heeft in het tweede kwartaal van dit jaar net als in de eerste drie maanden een forse winstdaling moeten incasseren. Wel wist de divisie mobiele telefonie uit de rode cijfers te komen. Maar het bedrijfsresultaat was daar fors lager dan in het tweede kwartaal van 1995, zo heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

Het totale bedrijfsresultaat van Nokia halveerde van 1,67 miljard Finse mark tot 825 miljoen mark (303 miljoen gulden), terwijl de netto winst omlaag ging met 55 procent tot 518 miljoen mark (190 miljoen gulden). Over de eerste zes maanden van het jaar kelderde het bedrijfsresultaat met ruim 55 procent tot 1,34 miljard mark en de netto winst met 68 procent tot 842 miljoen Finse mark.Nokia (32.000 werknemers) is de grootste producent van mobiele telefoons in Europa en na het Amerikaanse Motorola de grootste ter wereld. In het tweede kwartaal nam de omzet in deze sector toe met 30 procent tot 4,91 miljard mark (1,8 miljard gulden).

In 'overige telecommunicatie' groeide de omzet met 23 procent tot 3,22 miljard mark. De divisie communicatieprodukten liet een daling zien van 46 procent tot 979 miljoen mark als gevolg van het afstoten van kabel- en televisiebelangen. De totale omzet ging omhoog met 17 procent tot 8,95 miljard mark (3,3 miljard gulden).

Nokia heeft zich vrijwel volledig geconcentreerd op de telecommunicatie. Het concern verkocht in maart van dit jaar zijn belang van 55 procent in de Nederlandse kabelproducent NKF, die nu zelfstandig is. Eind vorig jaar staakte Nokia de produktie van tv's. Daarvan heeft het concern absoluut geen spijt. “Gezien de recente ontwikkelingen op de Europese televisiemarkt zijn we er nog steeds van overtuigd dat het een noodzakelijk besluit was”, aldus topman Jorma Ollila.