Miljardencontract Turkije-Iran voor leveranties van gas

ANKARA, 9 AUG. Iran gaat Turkije tot 2020 jaarlijks 140 miljard kubieke meter aardgas leveren. Dat zijn de Iraanse olieminister Gulamriza Agazade en de Turkse minister van energie, Recai Kutan, gisteren in Teheran overeengekomen.

Het akkoord, ter waarde van 20 miljard dollar, wordt de komende dagen tijdens het bezoek aan Iran van de Turkse premier, Necemttin Erbakan van de religieus-fundamentalistische Welvaartspartij, ondertekend. De overeenkomst is van grote waarde voor Turkije, omdat het land voor de levering van aardgas nu volledig is aangewezen op Rusland. Om het aardgas naar Turkije te transporteren wordt een pijpleiding van Tebriz in Iran naar de Turkse hoofdstad Ankara aangelegd. Van het Iraanse gedeelte zal Turkije 250 kilometer financieren. De verwachting is dat de verbinding in 2,5 jaar tot stand komt en dat Iran in 1999 kan beginnen met de levering van aardgas aan Turkije.

Het bezoek van de Turkse premier aan Iran, dat morgen begint, stuit op sterk verzet van de VS. De Amerikaanse president, Bill Clinton, ondertekende onlangs een wetsvoorstel dat buitenlandse ondernemingen straft die in een jaar meer dan 40 miljoen dollar investeren in de olie- of gasindustrie van Libië en Iran. Deze landen worden internationaal gehekeld voor hun ondersteuning aan (islamitische) terreurorganisaties. Volgens Turkse autoriteiten valt het Turks-Iraanse aardgasverdrag evenwel buiten deze maatregel, omdat het niet gaat om een investering maar om een commerciële overeenkomst.

Aan de andere kant hebben de religieus-fundamentalisten, die voor het eerst aan de macht zijn in het seculiere Turkije, de VS de afgelopen dagen laten weten dat het niet aan Washington is om de Turkse agenda te bepalen. Het bezoek van Erbakan aan Iran, zijn eerste buitenlandse reis, is wel degelijk bedoeld om een nieuwe impuls te geven aan de handelsrelaties tussen de beide landen. Erbakan wordt vergezeld door een kleine honderd zakenmensen, die tevens meereizen naar Pakistan, Maleisië, Indonesie en Singapore.