Hogere winst voor ABB-concern

Het Zweeds-Zwitserse elektro- en machinebouwconcern Asea Brown Boveri (ABB) heeft de winst in de eerste helft van dit jaar zien stijgen. De omzet ging ook omhoog, maar de orderontvangst stagneerde als gevolg van de stroeve economische ontwikkeling in West-Europa. ABB maakte gisteren bekend dat de netto winst met 22 procent steeg tot 556 miljoen dollar (923 miljoen gulden). Het bedrijfsresultaat ging omhoog met 4 procent tot 1,43 miljard dollar en de winst voor belasting met 17 procent tot 940 miljoen dollar.

De verbetering was het gevolg van verhoging van de produktiviteit, een stijging van het aandeel van produktie in landen met lage kosten en andere kostenbesparingen. ABB verwacht ook over geheel 1996 een hogere netto winst.

De omzet groeide met 4 procent tot 16 miljard dollar (26,6 miljard gulden). De orderontvangst beliep onveranderd 18 miljard dollar (30 miljard gulden). In West-Europa, in het bijzonder Duitsland, leed de orderstroom onder de vertraging van de economische groei. Dat werd gecompenseerd door een gunstige ontwikkeling in Oost-Europa en Azië. Vooral in India, China en Zuid-Korea kreeg ABB meer opdrachten.